Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Оставка Бориса Лабудовића је професионално одговоран чин

06. 10. 2011.

УНС: Оставка Бориса Лабудовића је професионално одговоран чин

Удружење новинара Србије (УНС) сматра да је оставка председника УО РТВ Бориса Лабудовића професионално одговоран чин јер није желео да прихвати угрожавање независности и самосталности РУВ до које ће доћи најављеном изменом Статута РТВ.

УНС истиче да Закон о радиодифузији прописује независност и самосталност јавних сервиса. Међутим најављеном изменом Статута РТВ, ради његовог усклађивања са Законом о националним саветима националних мањина менаџмент РУВ-а не би бирао 16 од 21 одговорног уредника него би их постављали Савети националних мањина. На тај начин програм би уређивали људи које менаџмент није бирао, а одговоран је за уређивачку политику.

У пракси, национални савети постају тела којима управљају политичке странке националних мањина чиме се врши неприхватљив политички утицај на медије. Тиме се крши Уставом гарантована слобода медија па је УНС Уставном суду упутио иницијативу за оцену уставности Закона о националним саветима националних мањина.

УНС позива РРА да не даје сагласност на усклађивање Статута Радио-телевизије Војводине са Законом о националним саветима националних мањина док Уставни суд не оцени уставност тог Закона.