Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Оставка Бориса Лабудовића је професионално одговоран чин
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

06. 10. 2011.

УНС: Оставка Бориса Лабудовића је професионално одговоран чин

Удружење новинара Србије (УНС) сматра да је оставка председника УО РТВ Бориса Лабудовића професионално одговоран чин јер није желео да прихвати угрожавање независности и самосталности РУВ до које ће доћи најављеном изменом Статута РТВ.

УНС истиче да Закон о радиодифузији прописује независност и самосталност јавних сервиса. Међутим најављеном изменом Статута РТВ, ради његовог усклађивања са Законом о националним саветима националних мањина менаџмент РУВ-а не би бирао 16 од 21 одговорног уредника него би их постављали Савети националних мањина. На тај начин програм би уређивали људи које менаџмент није бирао, а одговоран је за уређивачку политику.

У пракси, национални савети постају тела којима управљају политичке странке националних мањина чиме се врши неприхватљив политички утицај на медије. Тиме се крши Уставом гарантована слобода медија па је УНС Уставном суду упутио иницијативу за оцену уставности Закона о националним саветима националних мањина.

УНС позива РРА да не даје сагласност на усклађивање Статута Радио-телевизије Војводине са Законом о националним саветима националних мањина док Уставни суд не оцени уставност тог Закона.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси