Насловна  |  Саопштења  |  Забрањено подизање споменика отетим новинарима у Ораховцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 08. 2011.

Забрањено подизање споменика отетим новинарима у Ораховцу

Локалне албанске власти у општини Ораховац забраниле су подизање спомен обележја Ђуру Славују и Ранку Перенићу, члановима екипе Радио Приштине, који су отети 21. августа 1998. године код Велике Хоче док су се налазили на радном задатку.

Протеклих година Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) су дан на који су отети обележавали протестним окупљањима у Приштини и на месту где су последњи пут виђени.

УНС и ДНКиМ упутили су захтев локалној власти општине Ораховац да поставимо обележје на месту где су наше колеге отете, што нам је забрањено.
Представници локалне српске самоуправе су, све време у складу са својим могућностима, помагали да реализујемо ову идеју, а било је и предлога да се обележје постави у Великој Хочи код споменика жртвама ораховачког краја. Ипак, УНС и ДНКиМ сматрају да обележје треба поставити на месту где су Славуј и Перенић отети.

У недељу 21. августа УНС и ДНКиМ организоваће протест на месту отмице, одати пошту свим убијеним и несталим колегама на КиМ и поново затражити проналажење организатора отмице и убица Ђуре Славуја, Ранка Перенића, Александра Симовића, Љуба Кнежевића, Марјана Мелоношија и Момира Стокуће, чије судбине до данас нису расветљене.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси