Насловна  |  Саопштења  |  УНС против притвора за узбуњивача из Крушика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

13. 10. 2019.

Извор: УНС

УНС против притвора за узбуњивача из Крушика

Удружење новинара Србије (УНС) противи се одређивању притвора ИТ стручњаку из фабрике Крушик, А. О, који је по писању НИН-а био новинарски извор за објављивање информације о пословима са извозом оружја који се доводе у везу са оцем министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

УНС тражи да узбуњивач А.О. буде хитно ослобођен, а да тужилаштво саопшти детаље поступка.

У новом НИН-у објављена је информација да је до тајне акције власти дошло након објављивања текста о трговини оружјем на порталу Армс воч (Arms watch), како би пронашли ко је медијима доставио документ о повезаности оца министра полиције са извозом оружја произведеног у ваљевском Крушику.

УНС истиче да јавност о хапшењу и одређивању притвора у трајању од 30 дана за А. О. није обавештена, супротно уобичајеној пракси МУП-а и тужилаштва и зато тражи да јавности буду саопштени детаљи овог кривичног поступка.

УНС сматра да је хапшење и притварање човека који је новинарима дао информације у којима се открива могућа коруптивна веза руководства Крушика и оца министра унутрашњих послова освета власти која мора да забрине све новинаре у Србији.

Уколико тужилаштво терети А.О. за одавање државне или друге тајне бранилац притвореног А.О. треба да се позове на Закон о заштити узбуњивача који прописује да ниједан документ не може бити проглашен тајним ако се њиме прикрива неко кривично дело.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси