Насловна  |  Саопштења  |  УНС осуђује поновне претње Владимиру Митрићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 07. 2011.

УНС осуђује поновне претње Владимиру Митрићу

Удружење новинара Србије најоштрије осуђује поновне претње и увреде које су Владимиру Митрићу, дописнику Вечерењих новости из Лознице, упутили фудбалер Саво Милошевић и његови рођаци, и тражи од надлежних државних органа да хитно реагују и примене одредбе Кривичног законика, које су на снази скоро две године а према којима је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем предвиђена затворска казна и до осам година затвора.

Уважавајући бол због трагедије која је задесила Саву Милошевића УНС истиче да то не може бити оправдање за тешке претње новинару чије је убиство већ покушано и који од септембра 2005. године живи под сталним полицијским обезбеђењем, тим пре што Митрић својим поступањем није дао никаквог повода за претње и увреде.

Милошевић је јуче позвао Митрића и упутио му увреде и претње незадовољан што полиција води истрагу против његовог рођака због претњи које су непознате особе упутиле групи новинара, међу којима је био и Митрић, приликом сахране покојног Милошевићевог оца у селу Јоховац код Бијељине, 13. јуна ове године.

УНС упозорава да су јавне личности, које су саме изабрале своју улогу, и према судској пракси Европског суда за људска права из Стразбура, подложне умањеној заштити приватности и морају бити свесне да у свим ситуацијама влада повећано интересовање јавности за њихов живот. Они своја права, уколико сматрају да су оштећени, могу заштити на друге начине, а не претњама и увредама.

УНС захтева од државних органа да новинарима омогуће нормалне услове за рад, без страха за живот и физичку сигурност, а први корак у исказивању добре воље државе би био санкционисање оних који прете новинарима и те своје претње остварују.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси