Насловна  |  Саопштења  |  УНС и УНС на Косову: Косовске институције грубо нарушавају слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 10. 2019.

УНС и УНС на Косову: Косовске институције грубо нарушавају слободу медија

Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову осуђују јучерашње шесточасовно притварање трочлане екипе Радио Београда у полицијској станици у јужној Косовској Митровици без образложења и вишечасовно задржавање на административном прелазу Јариње телевизијске екипе Пинк и агенције Танјуг и траже да престане малтертирање новинара.

УНС и УНС на Косову упозоравају и да је враћање екипе Радио Београда после притварања у Северну Митровицу с образложењем да није безбедно да наставе пут у Грачаницу где су кренули oграничавање новинарског рада или признање да посао новинара на Косову није безбедан.

Екипа Првог програма Радио Београда синоћ је јавила да је била приведена у КПС Јужна Митровица. Јавили су да их је полиција зауставила, претресла службено возило РТС-а, да су мушки део екипе претресли као криминалце са рукама на аутомобилу и раширеним ногама и да је цела екипа одведена на саслушање у полицији у Јужној Митровицу где су им одузети телефони.

Јуче поподне задржане су без икаквог разлога на административном прелазу Јариње екипа телевизије Пинк и агенције Танјуг које су кренелу да извештавају о изборима на Косову.

УНС и УНС на Косову подсећају да је пре три недеље екипа РТС-а која се упутила на путу за Северну Косовску Митровицу због одржавања и телевизијског преноса концерта на административном прелазу Јариње задржана више од 20 часова.

УНС и УНС на Косову истичу да је реч о недоступивом ограничавању кретања новинара и медијских радника којима косовске институције грубо нарушавају слободу медија.

УНС и УНС на Косову обратиће се међународним новинарских организацијама, као и организацијама које се боре за слободу медија и тражити заштиту од оваквих поступака.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси