Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Новац Београђана поново медијима који крше кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 07. 2019.

Извор: УНС

УНС: Новац Београђана поново медијима који крше кодекс

Удружење новинара Србије (УНС) протестује што је Град Београд четрту годину за редом на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката доделио милионе таблоидима који драстично крше новинарски кодекс и у комисију за оцењивање пројеката није именовао представнике репрезентативних новинарских и медијских удружења, нити познате медијске стручњаке.

УНС истиче да су на конкурсу главног града Инсајдер тим д.о.о, издавач Информера и предузеће Дневне новине Ало д.о.о, издавач овог листа, добили укупно 8,5 милиона динара, иако су прошле године према мониторингу Савета за штампу имали укупно 1.529 прекршаја новинарског кодекса.

Осим ових фирми, предузеће Инфо ит медиа, ћерка фирма Инсајдер тим-а д.о.о, издавача Информера добило је три милиона, а Адриа Медиа Груп, издавач Курира, милион динара.

УНС подсећа да је Правилником о суфинансирању медијских пројеката прописано да комисије приликом доделе новце морају да воде рачуна да ли су у претходној години медији који конкуришу кршили закон и новинарски кодекс.

Као и претходних година, највише новца, односно више од 17 милиона, од укупних 81,7 милиона динара које је издвојио Град Београд, добило је Радио-дифузно предузеће Студио Б.

УНС тражи од Града Београда да објави биографије предложених и изабраних чланова комисија како би јавност имала увид ко је предложен, а ко изабран да одлучује о трошењу новца грађана за медијске садржаје који би требало да буду у њиховом интересу.

Комисију за оцену пројеката из области јавног информисања ове године су чинили Зорица Карановић и Марко Иванић (независни стручњаци за медије), Биљана Ратковић Његован (предлог удружења радио станица „РАБ Србија“), Милош Лазић (предлог удружења“ComNet“) и Слободан Ђурић (предлог Удружења спортских новинара Београда).

УНС позива Министарство културе и информисања да реагује на злоупотребе у спровођењу Закона о јавном информисању и медијима кроз пројектно суфинансирање медијских садржаја, а градоначелника Београда Зорана Радојичића да чланове комисије бира уважавајући стручност кандидата, као и кредибилност и репрезентативност организација које представљају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси