Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Власт у Александровцу да престане са шиканирањем Гвоздена Здравића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

27. 06. 2019.

УНС: Власт у Александровцу да престане са шиканирањем Гвоздена Здравића

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да локална власт у Александровцу престане са шиканирањем новинара листа „Расина прес“ Гвозденa Здравићa којем ни данас није било дозвољено да прати седницу Скупштине општине са образложењем да „неистинито пише о руководству Општине“, као и да је „недостојан“.

Како је Здравић рекао УНС-у при покушају да уђе на седницу Скупштине Општине Александровац, која је најпре због његовог присуства одложена, а затим одржана у просторијама Музеја винарства и виноградарства, физички га је напао радник општинског обезбеђења и спречио га да ради новинарски посао.

УНС подсећа одборнике Скупштине општине Александровац да по Закону о јавном информисању и медијима нико не сме да ограничава слободу јавног информисања и да су органи власти дужни да равноправно, без дискриминације, третирају све новинаре и да им омогуће да несметано раде свој посао у јавном интересу.

УНС истиче да одборници нису овлашћени да на основу својих субјективних оцена одлучују ко може, а ко не да извештава из општинског парламента, већ су дужни да омогуће свим новинарима, да раде свој посао у интересу јавности.

УНС наглашава да ова, најновија у низу вишегодишњих забрана Гвоздену Здравићу да извештава о раду Скупштине Александровца, заслужује реакцију премијерке Ане Брнабић, Министарства културе и информисања, као и Министарства државне управе и локалне самоуправе.

УНС подсећа да свако има право да буде незадовољан радом новинара и да се због тога може обратити надлежним регулаторним и саморегулаторним телима, као и судским органима, али да мора поштовати њихово право да обављају свој посао.

Коментари (2)

Остави коментар
нед

30.06.

2019.

Milan Đokić [нерегистровани] у 02:00

Kad je bal nek' ima i muzike

Podrška iz Užica Gvozdenu Saviću od Milana Đokića. Neću nikoga ništa da učim ali napisaću šta bih ja uradio. Otišao bih tamo i pokušao da uđem. Ukoliko mi ne odobre raspravljao bih se sa njima verbalno, a ako bi oni započeli i fizički obračun ne bih pobegao. Ipak probao bih da ga izbegnem ako mogu. Ukoliko ne dozvole ulazak uradio bih sledeće. Otišao u prostorije redakcije lista za koji radim i otkucao naslov "Izveštaj sa sednice Skupštine opštine Aleksandrovac". Ispod naslova (bez nadnaslova i podnaslova) bih stavio veliko "X" preko cele strane i potpisao se naravno. Za naslovnu starnu bih dao uredniku (ukoliko nije kukavica kao moj nekadasnji urednik ili ljubimac lokalne vlasti) da na delu naslovne strane stavi fotografiju zgrade u kojoj se održavaju sednice Skupštine opštine Aleksandrovac, citat naslova "teksa" i ispod broj strane na kojoj se nalazi. Kada vide i dobiju pošizitis neka se bune slobodno. Sa tim bih prestao kada mi odobre ulazak na sednicu SO Arandjelovac. Borio bih se do kraja. Kad je bal neki ima i muzike.

Одговори
чет

27.06.

2019.

Zavrzlama u Župi [нерегистровани] у 23:39

Gde je podrška?

Ovo nije ni prvi, a neće biti ni poslednji put , da vi izdajete saopštenje o šikaniranju kolege Gvozdena Zdravića, a da se niko iz odgovarajućih institucija ne oglasi, i na kraju zaštiti prava novinara koja se bez posledica po lokalne moćnike, vrše iz sednice u sednicu skupštine opštine Aleksandrovac.
Sada su se u progonu pridužili i odbornici Srpske napredne stranke, samo zato što je novinar Zdravić poslednjih nekoliko dana ukazao na niz zlopotreba a naročito na falsifikat koji je pre uradio D Mirko Mihajlović(SNS), sadašnji predsednik opštine, zašto mu je izrečena mera oodlaganja krivičnog dela kroz institut oportuniteta.
Razlozi koji se navode kao razlog zabrane novinaru Zdraviću su inače već dobro eksploatisani u odgovoru na žalbu Ustavnom sudu u kojij se jasno i nedvosmisleno kaže da je novinar Zdravić ponekad iznosio činjenice koje nisu bile tačne, ali samo onda kada mu opštinska uprava Aleksandrovac nije odgovorila na po zakonu dostavljeni zahtev za informaciju od javnog značaja koja se ticala predmeta spora koji je novinar Zdravić imao sa Jugoslavom Stajkovcem tadašnjim predsednikom opštine Aleksandrovac.
I na kraju, kada će se već jednom ispitati razlog podrške koju Juga Stajkovac uživa kod Načelnika policijske stanice Aleksandrovac, a koji sve prijave koje podnosi novinar Zdravić pažljivo odlaže u fijoke, a kada ispituje, radi tako da zasmejava kompletnu javnost u Župi.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси