Насловна  |  Саопштења  |  Бугарски и српски новинари подржавају хрватске колеге

25. 03. 2011.

Бугарски и српски новинари подржавају хрватске колеге

Савез бугарских новинара (СБЖ) и Удружење новинара Србије (УНС) подржавају штрајк запослених у хрватском Вечерњем листу који се од среде на овај начин боре за одбрану својих радних и професионалних права.

Представници ових националних новинарских удружења са данашњег састанка одржаног у Софији упућују захтев власнику Вечерњег листа, аустријској медијској корпорацији Штирија, да обезбеди поштовање колективног уговора који у овим новинама постоји петнаест година, као и да одустане од драстичне редукције већ достигнутих стандарда.

СБЖ и УНС истичу да су неприхватљиви двоструки стандарди Штирије јер хрватским новинарима ускраћује права која признаје запосленима у својим компанијама које послују у Европској унији.

Национална новинарска удружења Бугарске и Србије осуђују поступак Управе Вечерњег листа која је штрајкачима забранила улазак у редакцију, а за припремање новина ангажовала хонорарце из овог дневног листа и других редакција у власништву Штирије.

СБЖ и УНС поздрављају одлуку Савеза радничких већа свих издања Штирије да се солидарише са новинарима Вечерњег листа и позивају све колеге из земаља региона да се заједнички боримо за потписивање националних колективних уговора који ће штитити радна и професионална права новинара и медијских радника.

О овој иницијативи СБЖ и УНС обавестили су Међународну и Европску федерацију новинара.