Насловна  |  Саопштења  |  Новинарска и медијска удружења: Позив за прикупљање помоћи Мирославу Јовановићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

22. 03. 2019.

Новинарска и медијска удружења: Позив за прикупљање помоћи Мирославу Јовановићу

Новинарска и медијска удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, ЛП, АОМ, АМ, ФСЋ) придружују се акцији “Солидарно за Мирослава Јовановића”, коју је покренула група крагујевачких новинара.

Новинарска и медијска удружења позивају своје чланове, новинаре и друге медијске раднике, као и грађане да се укључе у акцију солидарности уплатом новчаних прилога на наменски рачун за прикупљање донација новинару Јовановићу, који је отворио Шумадијски центар за грађански активизам “Рес публика”, из Крагујевца.

Подаци за уплату прилога:

Комерцијална банка 205-0000000265720-74

Прималац: УГ Рес публика, Крагујевац

Сврха уплате: донација за Мирослава Јовановића

Пензионисаном новинару Мирославу Јовановићу прети одузимање куће или две трећине ионако скромне пензије наредних 5 до 7 година, због исплате дуга у износу од приближно 1,5 милиона динара, његовом бившем предузећу које је у стечају.

Пресудом Апелационог суда у Крагујевцу Јовановић је обавезан да издавачком предузећу АД „Светлост“, у којем је радио 30 година, исплати 820.000 динара, те 185.000 динара за судске трошкове, плус припадајуће камате од 2014. године.

Мирослав Јовановић је тужен за накнаду дуга, пошто је предузеће “АД Светлост” у целости исплатило новчане казне по основу судских процеса вођених због два текста и једног писма читаоца, који су објављени 2004. и 2007. године, у време када је он био одговорни уредник. Предузеће АД „Светлост“ је у међувремену  затворено, пошто је након раскида уговора о приватизацији 2011. године, убрзо отишло у стечај, који ни после осам година није окончан.

Јовановићу сада преостаје могућност да се на пресуду жали Врховном касационом суду, али нова жалба не одложе извршење наплате. Због тога би ускоро, када пресуда стигне до извршитеља, могао да остане без породичне куће или већег дела пензије на дужи временски рок, јер износ од 1,5 милиона динара не може да плати. https://www.cenzolovka.rs/pritisci-i-napadi/novinaru-u-penziji-kazna-od-15-miliona-dinara-za-tekstove-od-pre-15-godina/

Мирослав Јовановић је цео радни век провео у новинарству. Био је дугогодишњи уредник “Светлости”, а затим и “Крагујевачких новина”, али је због лоше финансијске ситуације у том медију, прошле године пензију дочекао на евиденцији Националне службе за запошљавање. Сматрају га за једног од најбољих крагујевачких новинара.

 

Удружење новинара Србије

Независно удружење новинара Србије

Независно друштво новинара Војводине

Асоцијација медија

Асоцијација независних електронских медија

Асоцијација локалних независних медија Локал прес

Асоцијација онлајн медија

“Славко Ћурувија” фондација 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

19.04.

2019.

Nilsen [нерегистровани] у 15:41

Једном просјак, увек просјак!

Дакле, Мирослав Јовановић, који је скоро четири дценије био урадниок локаних новина "Светлост", окончао је каријеру као просјак! Да ли је теже ово кукање да му неко удели који динар да плати штету коју је проузроковао, или да му некоилико година одузимају две трећине пензије?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси