Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Утврдити одговорност за претње новинарки портала „Прокупачке вести“ Соњи Пешић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 03. 2019.

УНС: Утврдити одговорност за претње новинарки портала „Прокупачке вести“ Соњи Пешић

Удружење новинара Србије (УНС) протестује и тражи ефикасну истрагу поводом синоћних претњи, вређања и ометања рада новинарке портала „Прокупачке вести“ Соњи Пешић на протесту „1 од пет милиона“ у Прокупљу.

Како је УНС-у рекла Пешић, особа из обезбеђења протеста ју је „вређала, псовала и одгуривала“ док је извештавала.

„Рекао ми је да је забрањено сликање и да напустим скуп, а када сам му показала новинарску легитимацију дозволио ми је да останем. Све време сам размишљала да ли ће да ме нападне, што се десило када је видео да сликам протест. Рекао је да пренесем колеги са портала ‘Прокупачке вести’ да ће да га убије и уништи“, рекла је УНС-у Пешић и додала је случај пријавила Полицијској управи у Прокупљу.

УНС подсећа да је Кривичним закоником прописано да је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

УНС истиче да свако има право да буде незадовољан радом новинара и да се због тога  може обратити надлежним регулаторним и саморегулаторним телима, као и судским органима, али да мора поштовати достојанство новинара и њихово право да свој посао обављају у складу са јавним интересом.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси