Насловна  |  Саопштења  |  УНС позива на поштовање етичких стандарда и заштиту колега

16. 02. 2011.

УНС позива на поштовање етичких стандарда и заштиту колега

Удружење новинара Србије (УНС) подсећа све професионалне новинаре у нашој земљи на обавезу да поштују начело истинитости извештавања, а посебно став 5. Првог поглавља Кодекса новинара Србије, у ком се наводи да су са новинарством „неспојиви објављивање неоснованих оптужби, клевета и гласина“.

УНС не подржава Е-новине у нападима на Емира Кустурицу, који је 15.јануара на овом интернет порталу оптужен да је био „главни човек за везу и особа за контакт“ осумњиченог убице и гангстера Веселина Вукотића током периода (крајем деведесетих и почетком двехиљадитих) који је Вукотић провео у бекству у иностранству.

У истом тексту аутора Зорана Јанића и Мирослава Бојчића, Кустурица је означен као „нераздвојни пријатељ“ оптуженог Вукотића, са којим се наводно редовно виђао, обављајући „улогу курира између СДБ Србије и Вукотића“, преносећи му „поруке, а често и новац“.

Е-новине нису изнеле никакве доказе за ове тешко оптужујуће тврдње, нису им навеле извор ни порекло, а текст Јанића и Бојчића илустровале су потписом испод слике у којој се познати режисер назива „редитељем Службе“.

УНС из истих разлога не може да подржи ни став Независног удружења новинара Србије да тужба Емира Кустурице против Е-новина „угрожава слободу изражавања и независност медија“. Слобода медија није слобода изношења тешких а недоказаних оптужби, којим се грубо повређује достојанство личности, била то позната јавна личност или не. Новинарска професија најбоље се брани придржавањем Кодекса новинара Србије, избегавањем изношења оптужби без доказа.

УНС упозорава колеге из Е-новина да им тужба Емира Кустурице не даје право да против њега користе језик мржње на простору резервисаном за коментаре анонимних читалаца (ти читаоци Емира Кустурицу, примера ради, на сајту Е-новина шаљу у Емирате да се тамо „међу својима” наплаћује. “Ем си њихов ем имају пара да ти добро исплате све твоје бљуварије и гадости које долазише од твојих поганих уста”.)

Поводом грубог напада на Аиду Ћоровић који је лист Данас објавио у реаговању Муслиманског омладинског круга Исламске заједнице у Србији, подсећамо уреднике и новинаре да су редакције одговорне и за садржај писама и коментара читалаца које објављују у новинама или на интернет сајтовима.

То значи да је редакција листа Данас одговорна за увреде нанесене колегиници Ћоровић у листу Данас (“у јеку климаксних надражаја”, “без кучета и мачета”).

Невладине организације из Санџака које су протестовале овим поводом у праву су када тврде да закон не обавезује редакције да објављују одговоре ако садрже говор мржње и не испуњавају услове за објављивање.

УНС, такође, подсећа да Кодекс новинара Србије препоручује да се, када редакција објављује писмо или коментар који је у супротности са уређивачком политиком или ставом редакције, читаоци о томе обавесте. За жаљење је што се редакција Данаса барем на тај начин није дистанцирала од реаговања Исламске заједнице у Србији у ком је Аида Ћоровић изложена порузи и вређању.

Удружење новинара Србије позива сва стручна удружења и организације цивилног сектора да без селективности и принципијелно бране јавни простор од клевете и простаклука и да се залажу за чување достојанства читалаца и права на људскост оних о којим се у медијима пише, ма на каквој се политичкој ветрометини налазили.

УНС такође изражава солидарност са колегама РТВ Б92 и ауторима Инсајдера, који су због емисије о пљачки века у Колубари изложени претњама и прогону на плакатима којим је у ноћи између понедељка и уторка ове седмице облепљен Лазаревац.