Насловна  |  Саопштења  |  Медијска коалиција најоштрије осуђује и изражава забринутост због агресивне кампање листа Илустрована политика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 12. 2018.

Извор: Медијска коалиција

Медијска коалиција најоштрије осуђује и изражава забринутост због агресивне кампање листа Илустрована политика

Медијска коалиција најоштрије осуђује и изражава забринутост због агресивне кампање "Илустроване политике" којом се оптужени у случају убиства Славка Ћурувије унапред проглашавају невиним, а у исто време угрожава безбедност чланова Комисије за истраживање убистава новинара Љиљане Смајловић и Верана Матића.

Суђење за убиство Ћурувије се приводи крају, међутим, истовремено се појачавају притисци, дискредитације и увреде које се пласирају преко текстова у "Илустрованој политици", иза којих стоје дојучерашњи саветник главног уредника Горан Козић и спољни сарадник тог листа Ђорђе Мартић.

Ова двојица су јавности у Србији познати као истакнути аутори памфлета којима су се представници режима Слободана Милошевића обрачунавали са противницима, цртајући им мете и проглашавајући их плаћеницима и издајницима свог народа.

Подсећамо да је Мартић само пет дана пре убиства Славка Ћурувије, као тадашњи уредник Експреса тражио од Мирослава Марковића текст који је накнадно убацио име Славка Ћурувије и објавио коментар под насловом „Ћурувија дочекао бомбе“. 

Данас, готово две деценије од убиства власника Дневног телеграфа, исти људи се у Илустрованој политици на готово идентичан начин обрачунавају са оснивачима Комисије за истраживање убистава новинара. Истовремено, оптужени за убиство Славка Ћурувије се унапред проглашавају невинима, тврдњама да против њих нема довољно доказа.

Посебно смо забринути тиме што се нападима на председника Комисије Верана Матића придружују правосудне институције због јавно изнетих ставова о покушајима Судског већа да искључи главне доказе против оптужених у овом поступку.

Виши суд, Адвокатска комора, Друштво судија и Врховни касациони суд процењују да се тиме врши притисак на суд и крши претпоставка невиности, иако је оцене Комисије и њеног председника у три наврата потврдио и сам Апелациони суд.

Коалиција очекује да ће суђење оптуженима за убиство Славка Ћурувије бити окончано на најправичнији могући начин, уз поштовање презумпције невиности, али и уважавање кључних чињеница и доказа.

 

Београд-Нови Сад-Крагујевац-Ниш 12.12.2018.

 

Коалиција новинарских и медијских удружења:

 

Удружење новинара Србије (УНС)

Независно удружење новинара Србије (НУНС)

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)

Пословно удружење Локал прес (ЛП)

Асоцијација онлајн медија (АОМ)

Коментари (1)

Остави коментар
пон

17.12.

2018.

Jovan [нерегистровани] у 11:46

privodjenje novinara u Srbiji

proverite, zamolio bih vas, sta se desava sa novinarem Milovanom Brkicem i ako nadjete za potrebno, saobrazno profesionalnoj etici , podignite glas protiv manijacenja nad novinarima i javnom reci u Srbiji. Ostajem veoma blagodaran.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси