Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Кршење професионалних стандарда није изговор за претње физичким насиљем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

09. 12. 2018.

УНС: Кршење професионалних стандарда није изговор за претње физичким насиљем

Удружење новинара Србије (УНС) позива уреднике и новинаре да поштују Кодекс новинара Србије приликом извештавања са догађаја од интереса за јавност и праве јасну разлику између чињеница и коментара. Извештавање Барбаре Животић, репортерке Студија Б, са јучерашњег протеста опозиције „Против крвавих кошуља“, изазвало је на друштвеним мрежама жестоке критике.

Међутим, извештавање којим се крше професионалне норме, не може бити изговор за претње физичким разрачунавањем и за ласцивне увреде на друштвеним мрежама упућене Барбари Животић.

УНС указује да медији имају право на различите уређивачке концепте, али је обавеза новинара и уредника да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања.

Непоштовање Kодекса доводи до урушавања угледа новинарске професије, a новинари и уредници који крше Kодекс не могу да рачунају на безрезервну подршку новинарских удружења и колега.  

Коментари (6)

Остави коментар
уто

18.12.

2018.

Jerootijeanonymous [нерегистровани] у 22:29

UNS JE RAZOČARAO

Na izveštavanje tzv novinarke studija "B" oglasilo se UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE - nemuštim jezikom - zamenom teza?! Udruženje, čiji sam član, uzelo je u zaštitu novinarku, umeto da se pozabavi njenim LAŽNIM IZVEŠTAVANJEM sa skupa na kome je bilo više hiljada Beograđana?! Mikroofon nije sredstvo koje garantuje ni dobrog pevača, a pogotovo vrsnog novinara?! U izveštaju novinarke studija"B", sa lica mesta, akteri su videli falš pevanje- tendenciju, što je na društvenim mrežama izazvalo buru protesta?! Slušajući direktorku i GLODURA STUDIJA "B", koja poput UNS-a zamenjuje teze i ne govori o lažima izrečenim u prenosu, već o "napadima na BARBARU", stiče se utisak da je devojka brifovana da omalovaži celokupan protest?! I na kraju, UNS ne postoji damo da bi ubirao članarinu, i da vodi računa o ESNAFU, kako ne bismo kaljali ime DUDE TIMOTIJEVIĆA...

Одговори
сре

12.12.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 11:50

UNS - NI RIBA,NI DEVOJKA

Moram da vas podsetim da UNS,poput NUNS-a i NDNV, sve više ima dvostruke standarde.Digla se frka na ovu devojku sa Studija B koja je ,gledajući prilog na portalima, bila zbunjena ,nedovoljno pripremljena ,a galama samo zbog jednog priloga(izveštaja sa lica mesta). Ovo je prvi put da se jedan najobičniji izveštaj sa lica mesta,emitovan na jednoj privatnoj televiziji bez nacionalne frekvencije, podigne takvu buru ,kao da je "smak sveta"! Ja znam razlog,a znate ga i vi koji pišete na ovom poratalu. Ali, mi nije jasno da UNS,kome pripadam od sedmdesetih godina prošlog veka, pokušava da izvuče u istu ravan. preteće ,ne samo uvredljive izjave i poruke na adresu ove devojke -izveštača,već i fizički obračun ,sa kvalitetom izveđštavanja u novinarskom smislu . Pa ,gospodo,ne može se biti i riba i devojka,rekli bi Šumadinci. Ako u istu ravan hoćete da dovedete ove dve stvari,da se ne bi ste nekome zamerili - zna se kome, slažem se sa delom saopštenja Studija B koji vas podseća na Kesićeve uvrede,a da ne govorim o poganom jeziku,uličarskom, Draže Petrovića i nesuvislim komentarima /vredjajuićeg karaktera) Ivana.Nije se ni jednog momenta oglasiolo UNS na sramotren kolumne(hajd da ih tako nazovem) predsednika NUNS-a koje vredjaju,omnalovažavaju,koji vredjaju žene,sve one koji se dotičnom ne dopadajhu.Dakle, gospodine Radomiroviću,gospodjo Smajlović koja iz senke vodi UNS, ne rasprodajite ugled UNS-a ,jer ćete se utopiti u NUNS,jer su to njihovi principi.

Одговори
пон

10.12.

2018.

Nebojša Đokić [нерегистровани] у 22:20

pitanje ?

Da li u UNS-u ima zaposlenih u Informeru, Alo-u i Srpskom Telegrafu ? Ako ima onda ne nam o kom principu vi sebe nazivate UNS jer kako zaposleni u navedena tri lista kao i novinari u infromativnim redakcijama Pinka, Studia B i da ne nabrajam dalje mogu sebe da nazovu novinarima. Kad oni nisu ni n od novinara. Oni su bruka i sramota Srbije a ne novinari.

Одговори
пон

10.12.

2018.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 19:14

Re:

Ако је Иван Ивановић новинар, онда можете да будете и Ви. Ако сваки водитељ у покушају, за себе тврди да је новинар, макар да шлајфну текста није написао, онда онај ко у микрофон, у живо, преноси неки скуп и о њему износи свој суд, а завршио је и школу (потребну), наравно да је новинар.
Е сад, што се тај суд некоме не допада, па се као "новинарчина" Ивановић огласи са:!Ја као новинар....", онда је ту све јасно.

Одговори
пон

10.12.

2018.

Vlajko [нерегистровани] у 09:51

Jedino rešenje

U pomami, trbuhom za kruhom, zalutalih mladih ljudi u novinarstvo, bez adekvatnog obrazovanja pa čak i nekih novinarskih škola koje organizuju neka udruženja, jedino rešenje jeste u stvaranju novinarske komore, poput one advokatske. Tako se svi zainteresovani za tu profesiju posle završenog fakulteta upućuju na kurs od par meseci gde ih kolege - profesionalci upućuju u osnove profesije kako ne bi dolazilo do osnovnih grešaka u koracima. Tek posle toga bi dobijali novinarsku legitimaciju. Oni koji i pored svega budu kršili pravila novinarske profesije i etike, najpre bi dobijali opomene od suda časti komore a na kraju bi se isključivali iz nje i bilo bi im onemogućeno da se bave novinarstvom. Ovo je predlog za ozbiljno razmišljanje novinarskim udruženjima zarad zaštite profesije.

Одговори
пон

10.12.

2018.

Siniša Tatalović [нерегистровани] у 08:23

Neverovatno

Slažem se da nije normalno a ni dozvoljeno bilo kome pretiti a posebno novinarima,
tako da je vaše saopštenje delimično u redu. Interesuje me po čemu je ona novinar? Onda sam sigurno i ja.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси