Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Медији да поштују претпоставку невиности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 11. 2010.

УНС: Медији да поштују претпоставку невиности


Удружење новинара Србије (УНС) упозорава на све чешће кршење Кодекса новинара и Закона о јавном информисању у штампаним медијима.

У данашњем тексту у Пресу о двоструком убиству у Нишу, озбиљно је повређена претпоставка невиности, јер је као извршилац означен бивши дечко убијене девојке, чиме је проглашен учиниоцем кажњивог дела пре правоснажне судске пресуде.

Иако име и иницијали извршиоца нису директно наведени, он је у тексту учињен лако препознатљивим, и означен као убица. У таквим случајевима особа за коју се сумња да је починилац кажњивог дела мора се навести као осумњичени, па чак и ако га као починиоца квалификују надлежни државни органи. У спорном тексту ни то није случај, јер је надлежни судија изјавио да се ради о НН извршиоцу.

УНС упозорава новинаре и уреднике да оваквим квалификацијама, поред кршења Кодекса и Закона о јавном информисању, ризикују да буду осуђени на плаћање новчаних казни и одштета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси