Насловна  |  Саопштења  |  УНС осуђује злоупотребу података о малолетнику у Куриру

25. 10. 2010.

УНС осуђује злоупотребу података о малолетнику у Куриру

Удружење новинара Србије (УНС) захтева од Министарства правде да утврди како су заштићени лични подаци о сину Слађанке Милошевић, секретарке Синдиката правосуђа Србије, доспели у јавност. Данашњи "Курир" објавио је да је „дошао у посед“ докумената који потврђују да син секретарке синдиката „који је једини одбио предлог Министарства правде за повећање плата“ има „криминалну прошлост“, уз спекулацију да би то могао бити „разлог за то што је само овај синдикат одбацио предлог Министарства правде о повећању плата запосленим у администрацији у правосуђу“.

Из чланка у "Куриру", међутим, произилази да се „криминална прошлост“ сина Слађанке Милошевић своди на меру да се „оспособљава за занимање које одговара његовим способностима и склоностима у трајању од најдуже годину дана“, коју му је, због дела од пре пет година, изрекло Веће за малолетнике Окружног суда у Београду. Према закону, лице кажњено као малолетник сматра се неосуђиваним и подаци о таквом лицу се могу дати само на захтев суда, а налазе се у посебној евиденцији МУП-а.

УНС позива Републичко јавно тужилаштво да обавести јавност да ли ће покренути поступак против особе која је обелоданила податке о малолетнику, што је кривично дело из члана 337. став 2 Кривичног законика.

УНС такође изражава бојазан да је "Курир" злоупотребљен у политичке сврхе како би се компромитовао вођа синдикалног штрајка и захтева да Министарство правде разјасни околности под којим је дошло до повреде тајности поступка и злоупотребе личних података у сврху за коју нису намењени.