Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Представници Универзитета у Крагујевцу да не прете новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 09. 2018.

УНС: Представници Универзитета у Крагујевцу да не прете новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због претњи новинарима у Крагујевцу који извештавају о дешавањима на градском Универзитету и траже од представника ове институције да престану да угрожавају безбедност новинара.

УНС-у је неколико колега потврдило да им је прећено због извештавања о смени ректора Универзитета, као и враћања на Правни факултет оптужених у корупционашкој афери “Индекс“.

Како је дописник “Данаса” Зоран Радовановић рекао УНС-у, њега је јуче звао Милован Стојановић, нови члан Савета Универзитета у Крагујевцу и рекао да “води рачуна шта ради”. 

“Једна фракција сада покушава да преузме власт на Универзитету. Писао сам о смени ректора, као и о томе да се сада на Правни факултет враћају сви они који су били оптужени у афери ‘Индекс’ и то се њима није допало. Jуче ме је звао Стојановић, представио се као мој комшија јер живимо у истом насељу „Пивара“, и рекао да 'водим рачуна шта радим'. Претње ћу пријавити полицији и тужилаштву”, рекао је Радовановић УНС-у.

И друге колеге из Крагујевца потврдиле су УНС-у да им се прети због писања и навеле да се новим представницима Универзитета не допада извештавање и да “желе да се пише по њиховом диктату”.

Милован Стојановић за УНС демантује да је претио Радовановићу, али потврђује да га је звао.

„Позвао сам га јуче, питао шта то пише по новинама и зашто блати СНС и Вучића. Позвао сам га и да се видимо, да му објасним ситуацију. Али нисам никоме претио, то је чиста лаж. Ја то што он наводи никада нисам рекао, имам и снимак разговора и радо ћу га приложити полицији ако пријави случај“, рекао је Стојановић.

На констатацију УНС-а да и други новинари са Универзитета добијају претње због свог извештавања Стојановић каже да он не прети и да не верује у наводе новинара.  

УНС истиче да свако има право да буде незадовољан радом новинара, али да се то незадовољство не сме исказивати претњама.

УНС подсећа да је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена казна од шест месеци до пет година затвора и позива надлежне да истраже случај и јавности саопште резултате истраге.

 

Коментари (2)

Остави коментар
суб

22.09.

2018.

Вукица [нерегистровани] у 12:19

Re: Dragiša Petrović

Нема потпуно непристрасних људи, па ни новинара! Не каже се узалуд: " И два ока у глави, па различито виде! " А на УНС се не љутите, новинарска удружења се "солидаришу по службеној дужности", кад год им се неко од колега пожали "да га нападају". Не упуштају се много у разлоге, нити шта проверавају, јер се подразумева да је СВАКИ новинар БЕЗГРЕШАН, самим тим што је новинар! (Руку на срце, није ово изум "седме силе", и друге професије на сличан начин реагују на саму сумњу да их неко угрожава: политичари, лекари, просветари, уметници...)

Одговори
пет

21.09.

2018.

dragiša petrović [нерегистровани] у 15:06

ZAŠTO

Nikakve pretnje novinarima nisu dozvoljene.Ali, u konkretnom slučaju,kada je reč o Z.Radovanoviću, kao novinar se zgraŽavam na njegovim izmišljotinama vezanim za Univerzitet.Radovanović,kome se kao preti, piše da je Univerzitet na Šangajskoj listi zahvaljujući sm,enjenom rektoru Arsenijeviću. Istina je sledeća.Na toj listi je Univerzitet,a ustvari Prirodno matematički fakultet,zyhvaljujući profesoru,akademiku Gutmanu,a ne Arsenijeviću koji je upravo kinjio neprestano uglednog i svetski priznatog kragujevačkog profesora Gutmana.Drugo, Radovanović piše na stranicama Danasa,a zatim i u tkz. redakcijskom komentaru,iza koga se krioje on, da se na vlast na Pravnom fakultetui vraćaju "indeksovci",učesnici afere Indeks.Naravno, to je za svaku kritiku,ali autor Radovanović, zaboravlja namerno da je sve vreme dekan tog fakulteta(do pre mesec dva) bio prof.Stojanović, drugoptuženi u aferi Indeks ,a za sve to vreme rektor Univerztiteta je bio - klan Arsenijević,najpre Boda Arsenijević,pa njegov brat koji ga je nasledio - smenjeni Nebojša Arsenijević. Taj isti prof.Stojanović nije odlazio na sudjenja u Smederevo godinama(dok ga policija,ili neko drugi nisu priveli),uz opravdanje da je bolestan,a sve vreme je normalno radio kao dekan i profesor na Pravnom. Dakle, ako hoćemo istinu,onda je trebalo i Z.Radovanović da to napiše,a ne da "pali vatru" na stranicama Danasa i portalu Glas Šumadije ,skrivajući da se sve dogadjalo u vreme Arsenijevića. Uzgred, Zoran Radovanović je jedini novinar iz Kragujevca koji je izvestio svoj list pre tri godine o dogadjaju koji se nije zbio. Izmislio je da je u Kragujevcu obnocljenja štafeta mladosti i da je krenula ponovo iz Kragujevca.Danas to objavio na svojim stranicama,a to se nikada nije dogodilo.Ovu konstataciju lako možete proveriti u argivi Danasa,a sve što sam napisao je lako proverljivo.Zato bih zamolio UNS da ne upada ,po verovatno inericiji zbog NUNS-a ,u ovakve stvari braneći Radovanovića od nečega što ne postoji.Rektor Arsenijević je morao odavno da bude smenjen,jer je ukaljao ime Univerziteta u Kragujevcu i akademski svet gurnuo u kaljugu .Pozdrav,Dragiša Petrović

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси