Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Подршка председнику ХНД Хрвоју Зовку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 09. 2018.

УНС: Подршка председнику ХНД Хрвоју Зовку

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због одлуке Хрватске-радио телевизије (ХРТ) да покрене поступак отказивања уговора о раду извршном уреднику програма ХТВ 4 и председнику Хрватског новинарског друштва (ХНД) Хрвоју Зовку и тражи од ове телевизије да поступак обустави.

Како наводи ХНД, Зовко је поднео молбу за разрешење с места извршног уредника програма ХТВ 4, информативног канала ХРТ-а, а дан касније је послао и писано образложење оставке, у којем је „указао на притиске, цензуру, приговорио због непрофесионалног избора тема, организацијског хаоса и озбиљних техничких проблема у реализацији програма ХТВ 4“.

Уредница Катарина Периша Чакарун је најпре прихватила његову оставку, али га је два сата касније позвала на други састанак на којем је изнела низ, како каже Зовко, неаргументованих оптужби на његов рачун, међу којима и приговор због његовог ангажмана у ХНД-у.

„Разговор који се претворио у вербалну свађу, какве су уобичајене у редакцијама, Управа је искористила као повод за покретање драконског поступка ванредног отказа уговора о раду“, наводи ХНД и истиче да је уверен да до овог поступка ни овакве одлуке Управе ХРТ-а не би дошло да Зовко није председник ХНД-а.

УНС пружа подршку колеги Зовку и ХНД-у и подсећа ХРТ да је у демократском друштву недопустиво да чланство у новинарској организацији која се залаже за слободу изражавања буде разлог за притисак на новинаре и угрожавање њиховог радно-правног статуса.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

21.09.

2018.

Вукица [нерегистровани] у 11:59

Наздравље!

Ко би могао и помислити да су новинари угроженији у "Лијепој нашој" (поносна чланица ЕУ, па још државна телевизија), него у "барбарској"Србији? Слобода медија на "еуропској разини", него шта!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси