Насловна  |  Саопштења  |  УНС против медијског рекетирања

21. 09. 2010.

УНС против медијског рекетирања

Удружење новинара Србије (УНС) сматра недопустивим поступке уредника Курира који су у СМС порукама уцењивали опозиционог политичара и бизнисмена, претећи им објављивањем компромитујућих садржаја.

Главни уредник Јовица Кртинић и његов заменик Бранислав Бјелица тражили су прошлог викенда од Милана Бека и члана Председништва Либерално демократске партије Зорана Остојића да утичу на Чедомира Јовановића како не би излазио у јавност са одређеним тврдњама о Куриру и његовом власнику. У порукама су запретили да ће Курир, у супротном, о њима „свашта да објави“.

Удружење новинара Србије оцењује да је овакво понашање неспојиво са новинарском професијом и Етичким кодексом новинара Србије. Медији не постоје да уцењују, прете и изнуђују, већ да објављују информације које су претходно с дужном новинарском пажњом проверили. УНС сматра да је реч о опасној пракси којој еснафска удружења морају енергично да се супротставе.

Предлажемо да се овим поводом састану судови части УНС-а и НУНС-а и заједнички се одреде према овом својеврсном медијском „рекетирању“, без обзира на то што поменути уредници нису чланови новинарских удружења.