Насловна  |  Саопштења  |  УНС на КиМ: Сутра 12 година од нестанка екипе Радио Приштине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 08. 2010.

УНС на КиМ: Сутра 12 година од нестанка екипе Радио Приштине


Представници Удружења новинара Србије и породица несталих ће сутра, 21. августа, на путу Велика Хоча – Ораховац на Косову и Метохији развити транспарент „Вратите нам наше колеге“ на месту где су пре 12 година нестали Ђуро Славуј и Ранко Перинић, екипа „Радио Приштине“.

УНС ће и ове године затражити од локалних власти и надлежних у међународној заједници да расветле убиства и отмице новинара и медијских радника на КиМ.Славуј и Перенић су 21. августа 1998. кренули ка Зочишту, у манастир Свети Врачи, да направе прилог о повратку киднапованих монаха. Последњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним часовима, одакле су, према речима мештана, уместо на исток кренули грешком на запад, ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК. Аутомобил у којем су били, плава застава 128, такође није пронађен.

До данас породице Перенић и Славуј немају никакве званичне информације о судбини несталих.

УНС подсећа да је Љубомир Кнежевић, дописник "Политике" и приштинског "Јединства", нестао 6. маја 1999. године у подножју планине Чичавица, код Вучитрна и да до данас нису пронађене и кажњене убице новинара и писца Александра Симовића који је нестао у Приштини 21. августа 1999. године, а чији су посмртни остаци пронађени касније у селу Обриње код Глоговца.

У породичној кући, у центру Приштине, убијен је 21. септембра 1999. године фоторепортер Момир Стокућа, док је новинар српске редакције Радио Косова Марјан Мелонаши нестао 9. септембра 2000. године. Према подацима породице, после получасовне емисије која је трајала од 13.30 до 14 сати, ушао је у наранџасти такси преко пута зграде радија и од тада му се губи сваки траг.

РТС је помогао УНС-у и породицама несталих да сутра отпутују на Косово и Метохију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси