Насловна  |  Саопштења  |  Kоалиција: Незаконито спроведен конкурс у Младеновцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

14. 06. 2018.

Kоалиција: Незаконито спроведен конкурс у Младеновцу

Kоалиција новинарских и медијских удружења оштро протестује због уочених неправилности у процесу расподеле средстава и тражи од Већа градске општине Младеновац да поништи решење о Расподели средстава за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Младеновац до краја 2018. године. Из поменутог решења уочава се технички пропуст општинске службе која је проверавала документацију.

Наиме, општинска служба је селективно, путем телефона, обавестила пет медија о уоченим недостацима док од преосталих седам то није захтевала, иако је према Закону о јавном информисању и медијима и Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања то била дужна да учини.

На седници одржаној 22.5.2018. године чланови Kомисије за оцењивање пројеката констатовали су да се непотпуне пријаве седам подносилаца неће узети у разматрање због непотпуне документације. У питању су пријаве Ева доо из Младеновца, Media advertising доо из Београда, Новости дана РС доо из Ниша, Стефан Новаковић ПР Агенција за продукцију РТЗ Београд, Ивана Савић ПР Студио за аудио видео производњу МИС продукција Београд, БK ТВ ЊУЗ ОН ЛАЈН доо из Београда и Синдиката новинара Србије.

Подсећамо локалне власти да се у складу са чланом 11. Правилника “учесник конкурса који је поднео пројекат са непотпуном или непрецизно попуњеном документацијом, обавештава да недостатак отклони у накнадно одређеном року”.

Пројекат се не разматра само у случају да учесник конкурса “у накнадно одређеном року не достави тражену документацију”.

Најчешћи недостатак који је наведен као образложењe је то што одређена документа - тражене изјаве о додељеној државној помоћи, непостојање изречених мера од саморегулаторних тела и слично - нису оверена код јавног бележника.

Напомињемо да оверу ових докумената не тражи на својим конкурсима ни Министарство културе и информисања и да такав захтев не стоји у тексту Kонкурса, те је позивање на овај разлог неоснован.

Такође, апелујемо да се у Kомисије за оцењивање пројеката именују медијски стручњаци који оправдавају то звање, који познају Закон о јавном информисању и медијима, дужности и права чланова, доследно примењују Закон и Правилник и који се стручно и професионално понашају у комисијама.

Позивамо општину Младеновац да убудуће буду транспарентнији у процесу реализације пројектног финансирања и да своје Одлуке о именовању комисија и Решења о додели средстава објаве на свом сајту.

Kоалиција сматра  да је ово још један пример злоупотребе примене Закона о јавном информисању и медијима и стога подсећа надлежне у локалној управи Младеновца на обавезност поштовања Закона о јавном информисању и медијима, примену Правилника за суфинансирање пројекта и одговорност према грађанима Младеновца када је у питању информисање и трошење средстава из буџета, те због тога тражи да се решење о расподели средстава поништи.

Kрагујевац-Београд-Нови Сад

Kоалиција новинарских и медијских удружења:

Удружење новинара Србије (УНС)

Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал прес’’

Независно удружење новинара Србије (НУНС)

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси