Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Министарство културе и информисања да распусти комисије и формира нове
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

03. 05. 2018.

УНС: Министарство културе и информисања да распусти комисије и формира нове

Удружење новинара Србије (УНС) тражи од Министарства културе и информисања (МКИ) да распусти комисије за суфинасирање производње медијског садржаја од јавног интереса које нису завршиле рад и формира нове, од предложених кандидата, уважавајући стручност кандидата, као и кредибилност и репрезентативност организација које представљају.

По сазнању УНС-а већина комисија није заседала.

УНС истиче да ће само тако медијска заједница и јавност бити уверени да МКИ нема скривене намере, да уважава квалитет и да има намеру да у најбољем интересу јавности суфинансира производњу медијског садржаја.

УНС истиче да ће само тако медијска заједница и јавност бити уверени да МКИ нема скривене намере, да уважава квалитет и да има намеру да у најбољем интересу јавности суфинансира производњу медијског садржаја.

УНС подсећа да је неприхватљиво да у комисијима Министарства буду државни чиновници и представници државних органа, јер то није у складу са Законом о јавном информисању и медијима.

УНС поново тражи да МКИ објави биографије предложених и изабраних чланова комисија, као и њихове предлагаче, како би јавност имала увид у то ко је предложен, а ко изабран да одлучује о трошењу новца грађана за медијске садржаје који би требало да буду у њиховом интересу.

УНС подсећа, да у комисијама највећа и најрепрезентативнија новинарска удружења УНС и НУНС имају по два члана, пословно удружење Локал Прес два, Асоцијација Медија, АНЕМ и НДНВ по једног члана, док локално новинарско удружење Друштво новинара Ниша и ПРОУНС имају укупно чак седам чланова.

Поред имена 14 чланова комисија стоји да су независни медијски експерти.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси