Насловна  |  Саопштења  |  УНС забринут због размера незнања новопечених бораца за новинарска права
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 04. 2018.

УНС забринут због размера незнања новопечених бораца за новинарска права

Удружење новинара Србије (УНС), поводом саопштења Удружења медија и медијских радника Србије (УММР), у којем ова недавно основана организација наводи да институције треба да „размотре могућност да новинари у Србији добију статус службеног лица“, подсећа да новинари такву заштиту имају од 2009. године.

Изменама Кривичног законика, након вишегодишњег упорног залагања УНС-а и разумевања тадашњег министра за људска и мањинска права Светозара Чиплића, изједначена је кривично-правна заштита новинара са председником државе, посланицима, премијером и члановима Владе, судијама, јавним тужиоцима...

"Ко угрози сигурност неког лица претњом да ће напасти на живот или тело тог лица или њему блиског лица, казниће се новчаном казном или затвором до једне године. Ко ово дело учини према председнику Републике, народном посланику, председнику Владе, члановима Владе, судији Уставног суда, судији, јавном тужиоцу и заменику јавног тужиоца и лицу које обавља послове од јавног значаја у области информисања у вези са пословима које обавља, казниће се затвором од једне до осам година", прописано је тада.

Овај члан накнадно је мењан и сада казна за ово кривично дело износи од шест месеци до пет година. И у другим кривичним делима прописаним Кривичним закоником новинарима имају исти степен заштите као и највиши носиоци власти.

УНС сматра да новооснована удружења, ако заиста желе да утичу на побољшање положаја новинара и медијских радника, морају да се обавесте о свим прописима који регулишу област медија и заштиту новинара.   

УНС истиче да новинари, а нарочито колеге који себи дају за право да заступају њихове интересе, морају бити обевештени и одговорни, али и посвећени и истрајни у залагању за слободу јавне речи и заштиту новинара. Све противно томе вишеструко штети новинарској професији и борби за унапређење њеног положаја.

 

Коментари (4)

Остави коментар
пон

23.04.

2018.

Vukica [нерегистровани] у 11:41

Re:Novinaru

Auh, brate mili! Ako ste stvarno novinar, onda je preko potrebno da UNS svoje kolege prvo elementarno opismeni, pa ih onda upoznaje sa KZ, kojim ih je država zaštitila. (A i udruženja vam se množe, k'o pečurke posle kiše! Što manje znanja, to veći apetiti, izgleda...)

Одговори
суб

21.04.

2018.

Novinar [нерегистровани] у 22:21

CIME SE VI BAVITE

Cime se vi bavite dok novinari nemaju hleba da jedu. Cime se vi bavite dok smo na ulici ili radimo za manje od minimalca. Nama novinarima se cinilo da se UNS brine samo oko dobijanja milionskih projekata, izdavanja zgrada u Resavskoj i Knez Mihajlovoj i ogromnih plata vecitih funkcionera u UNS-u. Dobro je da UNS brine jos nesto. Oni koji stalno rade i trce sa terena na teren ocito ne mogu da znaju sve kao spasioci medija iz Uns-a.

Одговори
суб

21.04.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 01:09

Захвалност УНС-у

И јесте за бригу! Не читају се акта у вези новинарске професије...
Хвала УНС-у на овом важном саопштењу!

Одговори
пет

20.04.

2018.

(ne)prijatelj [нерегистровани] у 22:18

ZAŠTO IH REKLAMIRATE?

Kao vaš bivši (ne)prijagtelj, ne mogu da se načudim da reklamirate anonimuse iz podruma žurnalistike, te im povećavate posetu mrtvog sajta sajta za milion puta. Koga briga šta ko kaže u ovoj napaćenoj sredini, i da su novinari službena lica kad nemaju zaštitu ni od koga. Je li? Razmisliti o tome. Prijatno.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси