Насловна  |  Саопштења  |  УНС: “Политика” да хитно врати на посао Светлану Васовић Мекина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 04. 2018.

УНС: “Политика” да хитно врати на посао Светлану Васовић Мекина

Удружење новинара Србије (УНС) тражи од директорке „Политике“ Мире Глишић Симић да без одлагања врати на посао незаконито отпуштену новинарку Светлану Васовић Мекина.

Врховни касациони суд пресудио је у августу прошле године да је новинарка „Политике“ Светлана Васовић Мекина незаконито отпуштена 2010. године и наложио „Политици“ да је у року од осам дана врати на посао.  

Ни осам месеци касније, „Политика“ то није урадила.

УНС је шокиран што је било потребно осам година да суд утврди да је директорка „Политике“ Мира Глишић Симић поступала незаконито када је отпустила Светлану Васовић Мекина.

УНС тражи од „Политике“ да коначно почне да примењује закон и у складу са предсудом Врховног касационог суда Васовић Мекину хитно врати на посао.

Отказ Свeтлани Васовић Мекина уследио је након што је објавила ексклузивну информацију о плану признавања Косова по инструкцијама Стејт департмента Словенији, у време њеног председавања Европској унији.

Врховни касациони суд je утврдио да је “Политика” поступала незаконито јер је у складу са Законом о раду, пре отказивања уговора о раду, морала да донесе Програм решавања вишка запослених.

Врховни касациони и Први основни суд утврдили су да је у „Политици“ било на располагању више слободних радних места за која је Светлана Васовић Мекина испуњавала услове али јој, за разлику од других запослених, није било понуђено ниједно.

Тиме је руководство „Политике“, по оцени суда, "повредило принцип забране дискриминације зајамчен Уставом РС и Законом о раду који забрањује да се запослени ставља у неповољан положај у односу на друга лица у истој или сличној ситуацији".

Коментари (1)

Остави коментар
уто

17.04.

2018.

Вукица [нерегистровани] у 10:41

Већ виђено

Људи се, без обзира на професију, деле на оне којима је истина и правда на првом месту, и који не могу да одустану од њих, јер тиме поништавају сами себе, и оне којима је све "равно до Косова", гледају само лични интерес, и "коња (увек) везују где им газда каже", па их глава ретко кад заболи. Државне институције готово никад не могу у потпуности да заштите прве од других, јер и у њима постоје и "први" и "други", па давно отпуштену новинарку тешко да ће у "Политику" вратити одлука ВКС, а још теже подршка УНС-а... док се "газда" не огласи. На жалост, то је наша стварност!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси