Насловна  |  Саопштења  |  УНС: „Информер“ oбјављивањем порнографског садржаја прекршио Закон о јавном информисању и новинарски Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

10. 04. 2018.

УНС: „Информер“ oбјављивањем порнографског садржаја прекршио Закон о јавном информисању и новинарски Кодекс

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због објављивања порнографског садржаја на насловној страни данашњег „Информера“ чиме су прекршени Закон о јавном информисању и медијима и Кодекс новинара Србије и очекује од Министарства културе и информисања да реагује у складу са Законом.

Дневни лист „Информер“ објавио је на насловној, али и унутрашњим странама, порнографске фотографије учесника ријалити програма „Задруга“ који се емитује на ТВ Пинк.

УНС подсећа да је чланом 78. Закона о јавном информисању и медијима прописано да се "не сме на начин доступан малолетницима јавно излагати штампани медиј са порнографским садржајем".

УНС истиче и да Кодекс новинара Србије прописује да је “новинару је забрањено да користи непримерене, узнемиравајуће, порнографске и све друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу“.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић рекао је данас УНС-у да није видео насловну страну „Информера“, али да „све што није у складу са Законом ово Министарство осуђује“.

„Осуђујемо овакав гест, као и све што није у оквиру Закона“, рекао је УНС-у Гајовић.

О наредним потезима Министарства културе и информисању у овом случају, Гајовић је рекао да „мора да тражи сагласност министра, како би даље поступали“.

Подсетимо, по Закону о јавном информисању надзор над спровођењем Закона врши Министарство културе и ифнормисања које може покренути прекршајни поступак против одговорног лица.

Коментари (4)

Остави коментар
пет

13.04.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 12:09

Aj sad

Pozdavite odluku Ministarstva da uputi prekršajne tužbe.
Pa da polako krenemo pravnoj drzavi u kojoj se uvek cene dobri postupci svih institucija, organizacija, grupa i pojedinaca. Hajmo, polako!

Одговори
уто

10.04.

2018.

Радеanonymous [нерегистровани] у 23:10

Re: Шта је већа штета

Мислуте да је већа штета направљена тиме што су неки медији објавили фотку полног односа у некаквом кокошињцу, него што се новинер штампају на хртватском писму у сред Србије? А о томе (штампање новина, књига, уџбеника на универзитетима...) писмом које сенамеће Србима, понављам ћуте сви: УНС, НУНС, САНУ, Универзитет у Београду, СПЦ, УФУС, УЛУС, УКС... Дакле, није замена теза, већ сам само навео да је мања штета што су латиничне новине објавиле фотку секса из кокошињца, него што те новине излаз6е на хрватском писму.

Одговори
уто

10.04.

2018.

Вукица [нерегистровани] у 15:39

Re: Наздравље нам било!

Још занимљивије: заменом теза покушавате да одбраните неодбрањиво! Жалосно! (А најжалосније од свега је то што ни државне институције не реагују на овакве скарадности у средствима јавног информисања, због чега ће нам и сама држава врло брзо почети да личи на-јавну кућу!)

Одговори
уто

10.04.

2018.

Раде [нерегистровани] у 13:06

Порнографија свуда око нас

Занимљиво, УНС-у не смета што већина штампаних медија крши Устав РС и Закон о службеној употреби језика тиме што се штампају латиничним писмом, а смета им порнографска фотка у "Информеру".

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси