Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Standard.rs грубо прекршио стандарде објављивањем напада Небојше Бакареца на новинарке Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 03. 2018.

УНС: Standard.rs грубо прекршио стандарде објављивањем напада Небојше Бакареца на новинарке Н1

Удружење новинара Србије (УНС) непријатно је изненађено уређивачким потезом портала Standard.rs, који је Небојши Бакарецу омогућио да користи нетачне приватне податке из породичне биографије новинарке Н1 како би дискредитовао емисију коју је реализовала њена колегиница сличног имена. УНС упозорава да је поступак портала Standard.rs неетички и непрофесионалан. Недопустиво је објављивање информација о члановима породица новинара, који не стоје ни у каквој вези са професионалним радом тог новинара.

Недопустиво је објављивање искривљених и нетачних приватних података о оцу једне новинарке како би се компромитовао професионални рад друге новинарке из исте редакције, као што је учинио Небојша Бакарец на порталу Standard.rs.

У обрачун са ауторком емисије Н1 „Опростите ми моју прошлост“, Мајом Николић, увукао је новинарку Н1 Мају Сикимић, користећи се тобожњим биографским подацима њеног оца.  

Да је портал Standard.rs са дужном новинарском пажњом приступио провери података из текста Небојше Бакареца, уверио би се да су подаци о оцу новинарке Маје Сикимић у том тексту до те мере искривљени, нетачни и непотпуни да се може оправдано сумњати да је реч о злој намери, а не пукој необавештености аутора.  

УНС упозорава да поступак портала Standard.rs представља нови облик урушавања журналистичких стандарда у српском новинарству.

УНС сматра да је реч о професионалном паду портала Standard.rs о ком би требало повести расправу и на Комисији за жалбе Савета за штампу, те позива новинарку Мају Сикимић да поднесе жалбу том саморегулаторном телу.   

Коментари (2)

Остави коментар
чет

22.03.

2018.

Realan [нерегистровани] у 10:46

Ah...

@Ištvan. Zar ne znate da, suštinski, postoji samo jedno udruženje? Naziv mu je (N)UNS. Kumove je pobrojao Bakarec "lično".

Одговори
сре

21.03.

2018.

Ištvan [нерегистровани] у 17:10

Da li ovo saopštenje krši kodeks novinara?

Navikao sam da NUNS piše ovakve pamflete od saopštenja, ali vi ste ovim pokazali da možete gore čak i od njih, a da vam za to nije potreban ni promil alkohola u krvi. Dakle, zašto niste naveli šta je netačno u spornom tekstu, već uvijate to u nekakav samopodrazumevajući okvir? Kakvo je to saopštenje čija je svrha da vi sugerišete javno nekome da treba da se žali Savetu za štampu? I o kakvim privatnim podacima iz porodične biografije govorite? Napisali ste saopštenje koje izgleda kao privatna poruka uredniku Standarda Željku Cvijanoviću. Pročitao sam tekst Bakareca i podaci koji se iznose o Vladimiru Nikoliću, čije ime niste bili u stanju čak ni da navedete u svom "saopštenju", uopšte ni ne potpadaju pod "privatne podatke iz porodične biografije", već su isključivo navedene njegove javne funkcije. Zašto, dakle, manipulišete i lažete, gospodo iz UNS-a? Koga vi to štitite? Da nije pod većinskom kontrolom NUNS-a, vašeg partnera u zločinu, ja bih tom istom Savetu za štampu sad lepo podneo žalbu čiji bi predmet bilo vaše tzv. saopštenje, tražeći ocenu da li se u njemu krše novinarski kodeksi. A možda to i uradim čisto iz puke obesti, iz koje je nastalo i ovaj vaš pamflet, pa da 'okusite ukus svog sopstvenog leka'.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси