Насловна  |  Саопштења  |  УНС против примене спорног Закона о јавном информисању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 06. 2010.

УНС против примене спорног Закона о јавном информисању


Удружење новинара Србије (УНС) забринуто је због примене спорних одредаба Закона о јавном информисању упркос чињеници да је у току оцена њихове уставности пред Уставним судом Србије.

Сутра ће пред Привредним судом у Београду бити одржан претрес по оптужном предлогу јавног тужиоца против издавача и одговорних лица магазина "Таблоид" због кршења претпоставке невиности државног и партијског функционера Драгана Шутановца.

То је први случај суђења по измењеним одредбама Закона о јавном информисању који кршење претпоставке невиности третира као привредни преступ, а за који су предвиђене драконске казне.

УНС жали што се упркос бројним критикама домаће и међународне стручне јавности и пре одлуке Уставног суда Србије спорне одредбе Закона о јавном информисању уопште примењују и то у функцији заштите државног и партијског функционера.

УНС сматра да би суштина забране кршења претпоставке невиности требало да буде у функцији заштите грађана од злоупотребе државних органа, а не заштите државних функционера од јавности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси