Насловна  |  Саопштења  |  Полиција да открије ко прети дописнику Вечерњих новости
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 06. 2010.

Полиција да открије ко прети дописнику Вечерњих новости


Удружење новинара Србије
(УНС) захтева од Полицијске управе у Ужицу да хитно открије ко је упутио претње дописнику Вечерњих новости из овог града Николи Јанковићу.

Њему је прећено са мобилног телефонског броја, и речено „да ће завршити на гробљу“.
Никола Јанковић је у последње време писао о урбанистичким проблемима на Златибору, а преко телефона му је поручено „да ћемо видети ко ће сада да пише“.

УНС упозорава да су бројне претње новинарима упућене последњих година остале неоткривене и некажњене, и да се тиме ствара атмосфера линча над новинарима.

УНС подсећа да Владимир Митрић и Бранкица Станковић живе и раде под даноноћним полицијским обезбеђењем. Митрић је нападнут у септембру 2005. године, на готово истоветан начин на који је убијен његов колега Милан Пантић. Иако је несумњиво да је то био покушај убиства, пред лозничким судом и даље траје поступак за наношење тешких телесних повреда. За београдски суд претње упућене Бранкици Станковић „да ће проћи као Ћурувија“ нису претње, већ увреда!?

Још су неоткривене особе које су пре месец дана упутиле претње уреднику „Гласа Подриња“ из Шапца Љубиши Ђукићу. Убице новинара нису откривене.

УНС још једном позива надлежне државне органе да реше ове случајеве. Не можемо да верујемо да држава није способна да открије ко прети новинарима, док у другим случајевима, рецимо анонимних дојава о постављеним бомбама, полиција врло брзо и успешно открива починиоце, а правосуђе их процесуира.

Прочитајте и заједничко саопштење дописника дневних листова из Ужица:

САОПШТЕЊЕ

Поводом анонимних претњи које су у понедељак упућене нашем колеги Николи Јанковићу, дописнику ''Вечерњих новости'' из Ужица, тражимо од МУП-а и правосудних органа да хитно открију и по закону казне особу која је Јанковићу телефоном запретила да ће ''завршити на гробљу''. Претња је упућена након што је Јанковић у "Вечерњим новостима" у дужем периоду објавио серију текстова о сумњивим радњама на Златибору.

Сматрамо да су изречене претње веома озбиљне, посебно имајући у виду чињеницу да је више наших колега, не тако давно, животом платило трагање за истином и бављење овом професијом, да су многи физички нападнути.

Користимо ову прилику да јавност обавестимо да смо, обављајући посао од кога живимо и од кога издржавамо породице, веома често изложени псовкама, увредама, шиканирању, па чак и физичким нападима.

Подсећамо такође да полиција у Новом Пазару, ни после пуне три године, није открила особе које су у центру тог града, пред више од стотину сведока, напале нашег колегу дописника ''Гласа јавности'' и '' Курира'' Зорана Шапоњића.

Ненад Ковачевић,
дописник листа ''Данас''
Владимир Лојаница,
дописник ''Блица'' и ''Ало''
Зоран Тмушић,
дописник ''Вести'', Франкфурт
Звездана Глигоријевић,
дописник ''Преса''
Зоран Шапоњић,
дописник ''Курира''

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси