Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Испитати наводе о претњама Чедомира Јовановића новинару "Курира" Бобану Каровићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 01. 2018.

УНС: Испитати наводе о претњама Чедомира Јовановића новинару "Курира" Бобану Каровићу

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да надлежни испитају све околности случаја који је данас полицији пријавио новинар "Курира" Бобан Каровић. Како је Каровић рекао УНС-у, председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић претио му је јуче телефоном, незадовољан због текста који је у понедељак објављен у „Куриру“, a у којем Михајло Улемек, стриц Милорада Улемека, говори о томе да је Јовановић посећивао кућу у Шилеровој улици, где су се окупљали припадници „Земунског клана“.

„Након навода извора да је Јовановић посећивао ову кућу послао сам му смс-ом питања да то прокоментарише, али ми он није одговорио. Звао ме је синоћ и прво рекао да има информације и да му дам адресу да пошаље неког по мене. На моју констатацију да није толико хитно и да се можемо чути сутра, он је почео да прети“, рекао је Каровић.

Како додаје, Јовановић му је претио да ће га „поломити“ и викао – „кога ти цитираш данас“ и „какав ти је ово текст за сутра“.

„Рекао је и да ћу му платити за све у претходних 15 година, као и да сам добио новац да пишем те ствари. Није звучало нимало безазлено и пријавио сам претње полицији. Нарочито ме плаши што је хтео да добије моју адресу“, рекао је УНС-у Каровић.

Чедомир Јовановић данас није одговарао на позиве УНС-а.

УНС подсећа да је Кривичним закоником прописано да је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

УНС истиче да свако има право да буде незадовољан радом новинара и да се због тога  може обратити надлежним регулаторним и саморегулаторним телима, као и судским органима, али да мора поштовати достојанство новинара и њихово право да свој посао обављају у складу са јавним интересом.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси