Насловна  |  Саопштења  |  УНС захтева реакцију Министарства правде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

19. 05. 2010.

УНС захтева реакцију Министарства правде


Удружење новинара Србије (УНС) подржава захтев редакције листа "АЛО" упућен министарки правде Снежани Маловић да се испита поступак затворских стражара који су 13. маја ове године физички напали фоторепортера ових новина Манасорија Јошиду у ходнику зграде Вишег суда у Београду.

УНС је већ затражио кривичну одговорност за стражаре прописану изменама Кривичног законика, по којем је за напад на новинаре предвиђена и казна затвора.

Несхватљиво је да, ни после шест дана од напада, нико од надлежних у Министарству правде није реаговао, нити је ишта предузето да кривци буду процесуирани, тим пре што би баш ово министарство морало да послужи као пример како се поштују закони у Србији.

УНС је згрожен чињеницом да су стражари реаговали по наредби особе која је, у међувремену, осуђена за покушај убиства и да су прешли границе својих овлашћења угрожавајући право грађана да буду обавештени о догађајима од несумњивог значаја за јавност.

Осим што су нападом на новинара док је, уредно акредитован обављао свој посао, прекршили одредбе Кривичног законика, стражари су прекршили и одредбе Закона о јавном информисању, по којима нико нема права да злоупотребама државних овлашћења спречава слободу информисања.

УНС подсећа да фоторепортер Јошида није прекршио ни одредбу Закона о јавном информисању, по којој је забрањено фортографисати особе без њиховог пристанка, јер је по одредбама истог закона, фотографисана особа изузета од тог члана због тога што је својим понашањем дала повода да информације о њој, а тиме и фотографије, буду објављене.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси