Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Зајечар да расподели новац медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

27. 12. 2017.

Коалиција: Зајечар да расподели новац медијима

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) жали што је Градско веће Зајечара, након што је стручна комисија оценила пројекте и дала предлог расподеле, одлучило да не прихвати одлуку комисије. Коалиција позива градску власт Зајечара да ионако скроман износ који је предвидела за ове намене расподели медијима у складу са Законом о јавном информисању.

„Већници су усвојили Предлог Решења о неприхватању Предлога за расподелу средстава Комисије за разматрање предлога пројеката и утврђивање предлога расподеле средстава“, пише на сајту Града Зајечара. 

Градско веће одлуку је образложило кратким роком за реализацију пројеката, који је конкурсом ограничен на 31. децембар 2017. године.

Коалиција за кратак рок сматра одговорним Град Зајечар који је тек након апела представника 14 медија и Коалиције расписало конкурс.

Коалиција истиче да је Град Зајечар касним расписивањем конкурса довео у питање остваривање јавног интереса у области јавног информисања у овом Граду, иако је у 2017. години за медије издвојила само 2.700.000 динара, што је петина новца колико је за те намене у буџету Зајечара било одвојено претходне године.

Коалиција позива Град Зајечар да, у складу са предлогом стручне комисије, расподели новац медијима и продужи рок за спровођење пројеката.

Закон о јавном информисању и медијима и Правилник о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања предвиђају да пројекти могу трајати дуже од једне године.

Коалиција од Града Зајечара тражи да новац који је у 2017. био предвиђен за медије расподели одмах или исплати из буџета за наредну годину, а износ који је за ове намене планирала за 2018. годину ребалансом увећа за 2.700.000 динара.

Удружење новинара Србије (УНС)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)
Пословно удружење Локал прес (ЛП)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси