Насловна  |  Саопштења  |  Заштитник грађана "почиње консултације" о медијима, УНС упозорава да организовање новинара није његов посао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 12. 2017.

Заштитник грађана "почиње консултације" о медијима, УНС упозорава да организовање новинара није његов посао

„Заштитник грађана почиње консултације са новинарима и струковним удружењима, са којима пре свега треба да размотри шта је то што медијској сфери недостаје“, одговорено је из кабинета Заштитника грађана на захтев Удружења новинара Србије (УНС) да омбудсман Зоран Пашалић појасни изјаву дату „Политици“ да „мора да постоји једна потпуно независна медијска организација, у чијем формирању кључну улогу морају имати новинарска удружења“.

УНС истиче да Заштитник грађана није надлежан да оснива било какве новинарске организације, већ да се заузима за доследно спровођење закона и на закону заснованих одлука, у интересу новинарске професије и јавности.

УНС истиче да до сада није добио никакав позив и тражи да Заштитник без одлагања јавности одговори са ким је почео консултације о овој идеји.

„Идеја Заштитника грађана је да кроз једну ширу платформу сагледа да ли је то нова организација и како би у садржајном смислу она требало да изгледа. С друге стране, прати и праксу у другим државама и анализом упоредних решења, што законских што практичних, трага за оним који би донео најбоље резултате. У томе помажу професори правних факултета и еминентни стручњаци правне струке“, пише у одговору УНС-у.

Како додају из кабинета Заштитника, „с обзиром да су разговори тек почели и да Заштитник грађана планира да се убудуће посебно посвети овој иницијативи, замолили бисмо вас за разумевање што вам у овом тренутку не можемо понудити детаљније одговоре, а медији и јавност ће о договорима Заштитника грађана и струковних удружења бити благовремено обавештени“. 

УНС још једном подсећа да Заштитник грађана по Уставу нема овлашћења да се бави организовањем новинара и медија, већ да "штити права грађана и контролише рад органа државне управе, органа надлежног за правну заштиту имовинских права и интереса Републике Србије, као и других органа и организација, предузећа и установа којима су поверена јавна овлашћења".

Коментари (3)

Остави коментар
чет

14.12.

2017.

Zale [нерегистровани] у 00:23

Autsajder

Ovaj sns "zaštitnik" je u svakom pogledu- profesionalno, obrazovno, stručno, po sposobnostima, iskustvu, znanju...apsolutni autsajder. I šta očekivat od takvog marginalca? Da se ne meša u svoj posao i da zvršava političke naloge onih koji su ga postavili na ovo odgovorno mesto za koje nema n K od kvalifikacija.

Одговори
сре

13.12.

2017.

раде т [нерегистровани] у 20:13

благо-времени Заштитник

Волео бих да знам шта Заштитник сматра "благовременим" временом. Када је то време благовремено?

Из одговора се може видети и жеља Заштитника да промени функцију државног органа којим руководи, а и друге, који му се обраћају, да доведе у функцију његове идеје.,

Одговори
уто

12.12.

2017.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 21:37

Zastitnik umesto Radne grupe

Ako "Zaštitnik građana 'počinje konsultacije" o medijima", sta ce onda da radi Radnu grupu za izradu radne verzije Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2023. godine, sa Akcionim planom za sprovođenje Strategije?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси