Насловна  |  Саопштења  |  УНС осуђује претње дописнику Курира из Суботице

26. 04. 2010.

УНС осуђује претње дописнику Курира из Суботице

Удружење новинара Србије (УНС) најоштрије осуђује претње дописнику Курира из Суботице Бранку Жујовићу, које му је упутила Сузана Малишановић, супруга Предрага Малишановића, власника предузећа „Азохем“ из Суботице.

Она је, незадовољна што је у Куриру објављена вест да је Пореска полиција запленила возила Азотари из Суботице, чији је такође власник Малишановић, позвала Жујовића и рекла му да му „није место у Суботици“.

Неколико дана после позива супруга Бранка Жујовића, која је била запослена у „Азохему“, остала је без посла. Њој је Сузана Малишановић рекла да „више не долази на посао“, без икаквог додатног образложења.

Иначе, Малишановић је и члан конзорцијума „Војводина инфо“, који је власник неколико медија у Војводини, међу њима и Суботичких новина, у којима новинари и запослени плате нису примили неколико месеци, о чему је Жујовић у Куриру такође писао.

УНС је ове поступке схватио као претњу и одмазду због објављивања информација које су од интереса за јавност и предузеће све како би заштитио колеге и чланове њихових породица који трпе притиске због обављања новинарског посла.

УНС сматра да свако ко је незадовољан новинасрким текстовима своја права може веома ефикасно заштити пред надлежним институцијама, а не претњама и уценама, као и да су новинари, нарочито у малим срединама, у тежем положају јер су изложени много већим притисцима локалних моћника него што су новинари у Београду.