Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ИФЈ траже извињење НАТО
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 04. 2010.

УНС и ИФЈ траже извињење НАТО


Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије позивају колеге да им се придруже у протестној акцији „Медији нису војни циљ“, којом се обележава једанаеста годишњица погибије шеснаест радника РТС-а у нападу НАТО бомбардера.

Међународна федерација новинара (ИФЈ), чији је УНС пуноправни члан, оценила је да је овај напад „отворио врата деценији напада на медије у конфликтним зонама учинио новинарску професију опаснијом него икад“. Џим Бумела, председник ИФЈ, поручио је поводом десете годишњице страдања српских медијских радника да НАТО „мора да призна грешку“ коју је починио 23.априла 1999.године, и да извињење већ дуго касни.

УНС обавештава јавност да је при Комитету за заштиту новинара у Њујорку покренуо нову иницијативу како би ова организација, макар и са закашњењем, уврстила у своју евиденцију убијених новинара и медијских радника широм света и 16 радника РТС-а.

Подсећамо да је Комитет за заштиту новинара 1999.одлучио да радници РТС-а не могу бити уписани у евиденцију убијених медијских радника, наводно због тога што Радио-телевизија Србије, због своје улоге током рата у Босни, није била „легитимна медијска организација“.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси