Насловна  |  Саопштења  |  Цензура у Шиду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

31. 03. 2010.

Цензура у Шиду


Удружење новинара Србије (УНС) осуђује незаконит поступак председнице општине Шид Наташе Цвјетковић, која је директорима јавних предузећа и установа у овој општини забранила да дају изјаве за медије без претходне консултације са њеном шефицом кабинета Јованом Лакић.

Председница шидске општине је упутила "Захтев" поменутим руководиоцима, у којем тражи да се "приликом комуникације са средствима јавног информисања, писаним и електронским медијима, води рачуна о изјавама које дају", као и да се са новинарима "не комуницира без претходне консултације и сагласности са Јованом Лакић, шефом Кабинета председника општине".

Наташа Цвјетковић у писму директорима предузећа и установа наводи да поједини медији знају да изјаве извуку из контекста, и да је "зато неопходно да се пре изјава консултује са шефом Кабинета о томе шта је за јавност, а шта не, и на који начин да им се презентује."

На крају писма наводи се да је такав захтев упућен "да би могли, у колико буде потребно, на одговарајући начин да реагујемо и искористимо законско право, како би заштитили лични и углед Институција које представљамо."

УНС подсећа да је, по Закону о јавном информисању, и Закону о доступности информацијама од јавног значаја, обавеза носилаца власти да на захтеве новинара одговарају у најкраћем могућем року. УНС такође обавештава председницу шидске општине да не може она одређивати шта је за јавност, а шта не, већ да има законску обавезу да информације о свом, и раду јавних предузећа и служби, учини доступним за јавност. Ту обавезу имају и директори јавних предузећа, тако да би они поштовањем овог захтева председнице општине прекршили Закон о јавном информисању.

УНС подржава колеге у Шиду да пишу и прикупљају информације о свим догађајима од интереса за јавност, у складу са законом и професионалним и етичким нормама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси