Насловна  |  Саопштења  |  Донација потпорном фонду поводом Дана новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

26. 03. 2010.

Донација потпорном фонду поводом Дана новинара


Удружење новинара Србије (УНС) поводом 27. марта, Дана новинара Србије, одлучило је да уплати фонду за помоћ новинарима "Добрица Кузмић" сто хиљада динара.

Удружење је одлучило да уместо свечаности за Дан новинара новац који би био потрошен за те сврхе преусмери за помоћ колегама.

Дан новинара, 27. март, обележава се у знак сећања на излазак првих новина на српском језику, које су штампане у Бечу 14. (27. марта) 1791. године. На тај начин, Срби су постали 18. народ на свету који има новине на матерњем језику.

Њихови издавачи били су Грци, браћа Публије и Георгије Маркидес Пуљо. УНС је због чињенице да су наше прве новине настале ван територије Србије и да су њихови издавачи били странци, 2001. године установио посебну награду за новинарство без граница, коју је ове године добио италијански новинар и телевизијски водитељ Рикардо Јакона (52), аутор серијала "Бесконачни рат" посвећен ситуацији на Косову и Метохији, као и повезаности тероризма на Балкану са Авганистаном.

Јакона је 2007. године добио престижну италијанску награду за новинарство "Нино Цулићија", а добитник је и награде "Итака", коју додељују италијански студенти који живе у иностранству.

Досадашњи добитници награде УНС-а за Новинарство без граница су: Слободан Нешовић, Леон Давичо, Коста Христић, Небојша Јанковић, Дејан Лукић, Светлана Васовић Мекина, Петар Поповић, као и новине "Американски Србобран".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси