Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Лозница – у јавној набавци нема информисања ни јавног интереса за грађане
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 06. 2017.

Коалиција: Лозница – у јавној набавци нема информисања ни јавног интереса за грађане

Коалиција новинарских и медијских удружења најоштрије осуђује расписивање јавне набавке за услуге јавног информисања јавности од стране Града Лознице чиме доприноси урушавању Закона о јавном информисању и медијима.

Подећамо да су органи локалне самоуправе у  Лозници,  на конкурсу за суфинансирање медијских садржаја већ расподелили средства за суфинансирање садржаја за информисање грађана у висини од 3.700.000 динара у фебруару 2017. године, да би почетком јуна 2017. расписали и јавну набавку чији је предмет набавке обликован у 4 партије и то:

Партија 1 – услуге информисања на телевизији локалног карактера-сервисне информације битне за град Лозницу

Партија 2 – услуге информисања на телевизији регионалног карактера – објављивање најновијих вести о дешавањима у граду

Партија 3 – услуге информисања путем радио станице регионалног карактера

Партија 4 – услуге информисања путем штампаних медија.

Новинарска и медијска удружења  упозоравају да услуге информисања нису прописане као предмет јавне набавке  у Прилогу 1 Закона о јавним набавкама и стога захтевају од Града Лознице да поштујe законе и поништи расписану јавну набавку.

Закон о јавном информисању и медијима у члану 17. јасно каже да “јединица локалне самоуправе обезбеђује из буџета део средстава за остваривање јавног интереса у области јавног информисања и распоређује их на основу спроведених јавних конкурса и појединачним давањима, на основу принципа о додели државне помоћи и заштити конкуренције, без дискриминације”.

Самим тим услуге јавног информисања, а поготово “објављивање најновијих вести о дешавањима у граду”, не могу бити предмет јавне набавке и на овакав начин недвосмислено указују на начин дискриминације који ће бити примењен на медијима.

Коалиција новинарских и медијских удружења, коју чине Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија Локал прес, подсећа јавност да Град Лозница, на жалост, није једина општина у Србији која на овај начин покушава да уруши реализацију медијских закона, већ постоје и многе друге које на сличне начине крше медијске законе.

Коментари (2)

Остави коментар
нед

18.06.

2017.

Realan [нерегистровани] у 16:34

Hm...

Koaliciju većinom čine novinari Četvrte grane vlasti koja želi ekskluzivno pravo na rad u „javnom interesu”. Providno.

Одговори
пет

16.06.

2017.

Novinar [нерегистровани] у 22:19

RUSITI LOSE ZAKONE

Pa nakaradni zakoni pisani za finansijski interes tajkuna i medijske koalicije i treba da se ruse.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси