Насловна  |  Саопштења  |  УНС тражи отварање јавног дијалога
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 04. 2017.

УНС тражи отварање јавног дијалога

Удружење новинара Србије (УНС) неће дати подршку политичким захтевима „Протеста против диктатуре“ за смену уредника Радио телевизије Србије и Радио телевизије Војводине, иза којих су јуче стали Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ). УНС се противи сваком политичком притиску на уреднике јавних сервиса, али апелује на колеге да се придржавају професионалних и етичких стандарда у свом раду. Начин извештавања о протестима је питање уређивачке слободе, уколико је у складу са стандардима професије.

УНС охрабрује јавне сервисе да обезбеде оквир за јавну дебату о протестима и њиховим узроцима и да грађанима пруже што је могуће већи увид у сву разноликост гледишта која влада у српском друштву.

УНС предлаже да се покрене широка расправа о предизборном извештавању, укључујући и измене закона којима би се прописала обавеза извршне власти да четири недеље пре избора не организује догађаје које би могла да користи у сврху изборне кампање (као што су отварања фабрика, потписивање међудржавних споразума, посете на високом нивоу и слично). Оваква пракса дала је резултате у Великој Британији, поред осталог и тиме што је пружила егзактан оквир за оцењивање рада јавног сервиса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси