Насловна  |  Саопштења  |  УНС поздравља одлуку суда у Стразбуру против Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

05. 04. 2017.

УНС поздравља одлуку суда у Стразбуру против Србије

Удружење новинара Србије (УНС) поздравља пресуду Европског суда за људска права у корист новинарке „Политике“ Љиљане Милисављевић и сматра да је оваква одлука још једна победа за слободу говора и мишљења у Србији и да српске судије које пресуђују у случајевима против новинара приликом одлучивања треба да узимају у обзир пресуде Европског суда за људска права.

Колегиницу Милисављевић су српски судови осудили за увреду Наташе Кандић, некадашње извршне директорке Фонда за хуманитарно право, која је тужила новинарку због текста објављеног у „Политици“ 2003. године.

УНС подсећа да је још 2011. године захтевао да се судија Зоран Шешић, који је донео скандалозну пресуду против новинарке „Политике“, због тога скине са списка кандидата за Високи савет судства.

Новинарка „Политике“ је децембра 2006. године Европском суду за људска права поднела тужбу против Србије, а овај суд је јуче, после 11 година, донео пресуду да је суд у Србији прекршио члан 10 Европске конвенције о људским правима.

Седам судија Европског суда за људска права једногласно је навело да се „Кандић, као активисткиња за људска права и јавна личност неизбежно и свесно изложила суду јавности и да би требало према томе да покаже већу толеранцију", као и да кривична осуда колегинице Милисављевић може да одврати друге новинаре од тога да доприносе јавној расправи у питањима која се односе на живот и на заједницу.

Адвокат новинарке Милисављевић пред Европским судом за људска права био је лондонски партнер вашингтонске адвокатске канцеларије Ковингтон и Берлинг Чарлс Листер, који је обучавао српске новинаре за извештавање са суђења у Хашком трибуналу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси