Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Рингиер својим радницима отказима честитао Нову годину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

30. 12. 2016.

Коалиција: Рингиер својим радницима отказима честитао Нову годину

Удружење новинара Србије (УНС), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Пословно удружење Локал прес (ЛП) најоштрије протестују због новог масовног отпуштања медијских радника у компанији Рингиер, једном од највећих издавача штампе у Србији.

У протеклих неколико дана, уместо новогодишњих честитки, без јасних разлога и критеријума отказе је добило више од петнаест новинара и других медијских радника у редакцијама дневних листова Блиц и Ало који су у власништву компаније Ringier Axel Springer Србија.

Према првим сазнањима, међу отпуштенима су и најискуснији новинари који су у Блицу радили и по 15 година, а којима је до пензије преостало тек неколико година. Откази се уручују по аутоматизму и без претходних разговора са запосленима, у складу са добрим пословним обичајима и принципима социјалног дијалога. На жалост, у компанији  Ringier Axel Springer Србија незванично је забрањено било какво синдикално организовање, тако да запослене нема ко да заштити или макар поучи о њиховим радним правима.

Подсећамо да је ова медијска компанија и у 2015. године на исти начин отпустила неколико десетина радника, међу којима су биле самохране мајке и новинари пред пензионисањем. Уколико су и овог пута отпуштања била неизбежна “због опадања прихода од оглашавања услед тешке економске ситуације у Србији”, како је то прошле године образложио Марк Декан, генерални директор компаније  Ringier Axel Springer Media AG, поставља се питање да ли су претходно предузете неке друге мере штедње и рационализације, као што је, на пример, смањење изузетно високих плата пословодног тима. Или власници компаније за опадање прихода и профита криве само раднике!?

О масовним отпуштањима и начину на који се то ради у компанији  Ringier Axel Springer Србија, новинарска и медијска удружења ће обавестити Европску федерацију новинара, новинарска удружења и медијске синдикате Немачке и Швајцарске.

Позивамо запослене у компанији Рингиер на међусобну солидарност и да искористе своје право на синдикално организовање које им гаранутују домаће законодавство и међународне конвенције о радним правима и синдикалним слободама.  

Коментари (7)

Остави коментар
сре

04.01.

2017.

Član od 1984. [нерегистровани] у 21:33

Baš su se potresli...

Ne delima pesimizam ostalih "komentatora": Od na početku navedenog "saveza solidarnosti" vlasnicima Ringiera se, siguran sam, tresu gaće!

Одговори
сре

04.01.

2017.

Saska [нерегистровани] у 11:48

Re: tanjug

Tanjug ne postoji i ne treba da postoji

Одговори
нед

01.01.

2017.

Kolega iz Tanjuga [нерегистровани] у 10:50

Mobing

Da, svake godine isto...novogodišnja "otkaz" čestitka...a šta smo svi uradili protiv toga ? Mi u Tanjugu, vi u Ringieru, mučenici u Fonetu kojima odlikovani Vitez Sekulić duguje 6 plata, ostale kolege po drugim redakcijama gde je takođe pakao ?

Pa nismo uradili ništa drage kolege, baš ništa. "Plavuše" nas konstantno maltretiraju za sitne pare, atmosfera u redakcijam je nepodnošljiva, svi stalno kukaju - ali svi i DALJE ĆUTE, niko da pokrene neki protest, prekid rada, štrajk. Da jedan dan nema vesti na Tanjugu, ili da ne izađe "Blic" plavuše bi se vrlo zamislile.

Sve što se dešava smo sami zaslužili, na žalost, ali je iopak tako. Nesložnost, neorganizovanost, lenjost i inertnost čini svoje.

Одговори
пет

30.12.

2016.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 20:58

"УЈЕДИЊЕНИ?!"

Сва ова "новинарска" удружења подржавала су и подржаваће и даље Весу и компанију, када год подметну или покушају да подметну ногу садашњој власти.
Овај протест иза којега су здушно стали "непомирљиви" НУНС, НДНВ, АНЕМ, УНС.... служи за заваравање противника и бајаги подршку отпуштеним новинарима. Да их стварно подржавају, осванули би наслови на првим страницама свих новина, покренули би све заштитнике, политичаре, НВО... али неће, као што нису ни прошле године, сличним поводом.
Провидна игра "уједињених"!

Одговори
пет

30.12.

2016.

nekadasnji urednik [нерегистровани] у 20:04

Bruka

Ovu kucu vode dve apsolutno nesposobne osobe, Drakulicka koja nema pojma o novinarstvu niti menadzmentu u stamapnim medijima i njena prijateljica, zamenica koja je prethodno vodila salon lepote. E, njih dve, za debele plate, procenjuju ko se razume a ko ne u novinarstvo!! Rodonacelnik takve atmosfere je drug Veselin, joji ce i sam da u februaru leti. Ova ekipa vajnih strucnjaka srgala je tiraz Blica na 50 hiljada, a to sto imaju tri knjigovodstva valjada bi trebalo da zabrine nemacko-svajcarske gazde. Ako vec ne brine nase poreske organe i policiju.

Одговори
пет

30.12.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 18:30

da, da

Tražili ste kapitalizam, sada uživajte u njemu. Lupali ste u šerpe, sada možete u svoje glave. Smrt fašizmu, sloboda narodu.

Одговори
пет

30.12.

2016.

Boldrik [нерегистровани] у 15:28

I sta cemo sad?

Ovo rade trecu godinu za redom.
Jedino resenje je protest.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси