Насловна  |  Саопштења  |  УНС осуђује забрану извештавања локалним новинарима у Александровцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

26. 01. 2010.

УНС осуђује забрану извештавања локалним новинарима у Александровцу


Удружење новинара Србије осуђује поступак директора Музеја винарства и виноградарства у Александровцу Гвоздена Ђолића који је забранио екипи телевизије Дискос из тог града да присуствује и сними дегустацију вина у организацији најбољих жупских винара.

УНС је разочаран због овог поступка, још једног у низу сличних случајева у Александровцу, у којима функционери локалне власти крше закон и онемогућавају новинарима да раде свој посао, а тиме и право грађана да буду информисани.

Противзаконит чин директора музеја, који је функционер локалне власти, само потврђује неспремност општинских челника да превазиђу сукоб са новинарима у Александровцу, иако су пре седам дана уверавали руководство УНС-а да су спремни да сарађују са представницима медија.

Да подсетимо, прошле среде председница УНС-а Љиљана Смајловић, председник ИО УНС-а Петар Јеремић и генерални секретар Нино Брајовић одвојено су разговарали са председником општине Александровац Југославом Стајковцем и његовим замеником Момчилом Митровићем са једне, и представницима локалних медија са друге стране. У тим разговорима обострано је изражена спремност да се неспоразуми превазиђу, а представници УНС-а прихватили су да буду организатори јавне трибине на којој би се разговарало о несугласицама.

Најновији догађаји, у којима директори јавних предузећа, буџетских корисника, посредно изабрани од грађана на те функције и плаћени од тих истих грађана, онемогућавају право бирача да буду информисани указују да не постоји воља да власт буде изложена суду јавности.

Удружење новинара Србије очекује да ће најављена трибина и разговори у Александровцу ипак бити одржани како би се превазишли сукоби, а од локалних власти и новинара очекује да поштују своје обавезе, законске и етичке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси