Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић да престане са вређањем новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

28. 09. 2016.

УНС: Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић да престане са вређањем новинара

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због поновног вређања новинара од стране градоначелнице Смедерева Јасне Аврамовић и тражи од ње да са том праксом престане. Како је у јучерашњем писму јавности навело шесторо новинара - дописника београдских редакција из Смедерева, Јасна Аврамовић је на седници Скупштине Града 22. септембра „поново вербално напала и омаловажила смедеревске новинаре републичких редакција и новинских агенција“.

 

„Кроз опсежне, пародичне интерпретације текстова, усудила се да пређе и на терен личног, па је дописнице називала 'несрећним новинаркама које сањају грозоморне снове', помињући чак и њихову психу у погрдном смислу, што по њеном тумачењу доводи до тема о којима пишу. Дописнике је назвала 'људомрсцима који пишу искључиво ружно о свом граду', из чега је закључивала да новинари угрожавају долазак инвеститора, те зато од њих мора да крије значајне информације. Уз све то, Аврамовић је у више наврата, политички бојила рад дописника, називајући нас 'њиховим новинарима', уз оптужбе како радимо за опозицију.“, навели су дописници у писму.

Јасна Аврамовић за УНС је рекла да „јако жели да сарађује са новинарима и да нема ништа против новинарске делатности“.

„Желим да новинари обавештавају реално, истинито, без уплива политике, да куде што је лоше, али да прикажу и оно добро. То је моја жеља као градоначелника. И знам да ћете ми рећи да су све информације важне за јавност, али је дегутантно да се два дана пре Смедеревске јесени од које живи цео град у новинама, уместо промоције, нађе текст 'Гужва у вечној кући'. Ја имам право као градоначелник да то коментаришем, јер ми је битно да маниферстација успе, да сви гости и моји смедеревци буду задовољни. Моја врата отворена су свим медијима који желе да комуницирају са мном“, рекла је Аврамовић.

УНС подсећа да је Јасна Аврамовић више пута кршила слободу јавног информисања. Није омогућила дописницима да добију одговоре на питања од интереса за јавност, због чега јој је УНС неколико пута скретао пажњу. Такође, УНС је указивао на недопустиву праксу да градоначелница на конференције за новинаре или седнице Скупштине града позива само новинаре по свом нахођењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси