Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Неприхватљив однос градоначелника Ваљева Слободана Гвозденовића према новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

22. 09. 2016.

УНС: Неприхватљив однос градоначелника Ваљева Слободана Гвозденовића према новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због дискриминаторног и увредљивог односа градоначелника Ваљева Слободана Гвозденовића према новинарима и новинарској професији и тражи од њега да се јавно извини и убудуће поштује Закон о јавном информисању и медијима којим је дискриминација медија и новинара забрањена.

 

Гвозденовић је у изјави ваљевском порталу „Ваљевска посла“ на питање зашто информација о пословној посети градског руководства Велењу није саопштена на конференцији за медије, одговорио: „Знате како, постоје људи који извештавају, који немају завршен факултет и то су извештачи. Да бисте били новинар, морате да дипломирате. Имате разних медија и разних људи који раде у медијима, ја дајем професионалним медијима изјаве, дакле дипломираним новинарима, који су завршили факултет. Направићу паралелу са медицином, то вам је исто као када би неко себе називао доктором, а завршио је медицинску школу и хоће неког да лечи“.

УНС истиче да политичари имају право да не одговарају на питања новинара, као и право да, уколико то не желе, не гостују у појединим емисијама и у појединим медијима, али да немају право да, као носиоци јавних функција прописују ко јесте, а ко „није новинар“.

УНС подсећа да Закон не прописује ко може бити новинар и да Гвозденовић селектовањем новинара крши како Закон, тако и члан 10. Европске конвенције о људским правима која свима гарантује слободу изражавања.

УНС  такође подсећа и да постоји велики број професионалних новинара који нису завршили факултет или су дипломирали на неком другом факултету, те да ни овај,али ни било који други основ за дискриминацију новинара није прихватљив.

УНС истиче да свако има право да буде незадовољан радом новинара и да се због тога може обратити надлежним регулаторним и саморегулаторним телима, као и судским органима, али да мора поштовати достојанство новинара.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

22.09.

2016.

mjaric960@gmail.com [нерегистровани] у 19:41

Smejurija

Zaista je više no smešno kako se pojedinci, dok su u Vlasti, odnose prema novinarima. Sasma je normalno da postoje ljubavi i anomoziteti sa obe strane, ali ako ćemo zaista ulaziti u školske spreme naših novinara, retko ko bi zadovoljio kriterijume pojedinih političara. Verovatno ni Larry King ne bi zadovoljio. Neka im je sa srećom uz zanimljive stavove.

Одговори
чет

22.09.

2016.

Valjevac [нерегистровани] у 16:34

Ivamaja82@yahoo.co.uk

http://www.uns.org.rs/sr/konkurisi/uns-konkursi/36594/konkurs-za-mlade-novinare-i-studente-novinarstva.html

Toliko o tome da svako može da bude novinar... Izbrišite uslov i stavite da može da se prijavi bilo ko...?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси