Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Новинари и медији да воде рачуна од којих портала са Косова преносе вести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 09. 2016.

УНС и ДНКиМ: Новинари и медији да воде рачуна од којих портала са Косова преносе вести

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) указују на учестало објављивање нетачних и непроверених информација на појединим интернет порталима на Косову и Метохији попут синоћне вести да је руска новинарска екипа ухапшена у Великој Хочи требало да организује боравак српске деце у Русији.

Нетачна вест коју је најпре објавио портал iKos.rs, a касније преузели и неки београдски медији узнемирила је мештане Велике Хоче, пре свега родитеље деце која ових дана путују.

Новинарка и камерман агенције News Front Оксана Сазонова и Сергеј Белоус приведени су зато што нису имали визе, а на Косову и Метохији снимали су документарни филм. Они нису имали везе са организовањем боравка српске деце у Русији.

УНС и ДНКиМ апелују на новинаре и медије, пре свега оне у Београду, да воде рачуна од којих медија са Косова преузимају вести, да посебно обрате пажњу да ли постоји импресум на порталима или потпис аутора вести и да све информације које су осетљивог карактера провере.

На Косову постоји око 200 портала чији су власници претежно политички центри моћи и који делом служе као средство у међустраначким обрачунима. На њима пишу особе под лажним именима без искуства у медијима и осећаја одговорности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси