Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Непоштовање медијских закона у Зајечару

02. 09. 2016.

Коалиција: Непоштовање медијских закона у Зајечару

Коалиција новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес тражи од зајечарскe власти да Kомисију зa суфинансирање медијских пројеката именује у складу са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Противно Закону који предвиђа да у комисији за оцењивање предлога пројеката већина чланова буде именована на предлог новинарских и медијских удружења, Градско веће Зајечара 28. јула формирало је комисију у којој је само један члан био представник удружења.

Претходно, након сугестија УНС-а, Градско веће донело је 4. августа измењено Решење у коме је један члан који није новинар или медијски експерт замењен новинарским стручњаком Мирољубом Радојковићем. Међутим, већину у комисији и даље не чине кандидати новинарских и медијских удружења.

Коалиција тражи да ова локална самоуправа донесе ново Решење поштујући законске и подзаконске акте.

Коалиција указује на недопустиву праксу да се одлуке о пројектном суфинансирању медијских садржаја доносе тек сада, а да се њихова реализација и медијско правдање морају окончати до краја године.