Насловна  |  Саопштења  |  УНС: СДА Санџака да свим новинарима омогући извештавање

29. 07. 2016.

УНС: СДА Санџака да свим новинарима омогући извештавање

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због одлуке СДА Санџака да не дозволи новинарској екипи Регионалне РТВ Нови Пазар извештавање са седнице Координационог тела СДА која се данас одржава у Новом Пазару, а којој присуствује и председавајући Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић.

УНС тражи да СДА Санџака поштује Закон о јавном информисању и медијима који „забрањује непосредну и посредну дискриминацију уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству”.

Како је УНС-у рекла уредница информативног програма Регионалне РТВ Нови Пазар Сенада Калић, СДА Санџака овој телевизији није послала позив за праћење данашњег догађаја.

„Чула сам од колега да су они добили позив, нас нико није званично обавестио. Након што су ми колеге проследиле позив, послала сам СДА захтев за акредитацију за нашу екипу, али одговор нисам добила. Покушала сам и телефоном јуче да их питам да ли је све у реду, али су ми рекли да сачекам и да ће касније одлучивати о акредитацијама. Како до јутрос нисмо добили одговор, екипа је отишла у СДА где су се преузимале акредитације, али им је тамо речено да не могу да прате догађај јер је 'искључиво информативна служба СДА одлучивала о томе ко ће бити акредитован за праћење догађаја'“, рекла је Калић УНС-у.

Она је додала да ово није први пут да ова странка онемогућава новинаре РТВ Нови Пазар да обављају свој посао.

„Ово није усамљен случај дискриминације нашег медија, подсећамо да је почетком јуна наша екипа спречена да извештава о сусрету заменика амбасадора 16 земаља Европске Уније предвођених замеником шефа Делегације ЕУ у Србији Оскаром Бенедиктом са Сулејманом Угљанином, председником Бошњачког националног већа“, рекла је Калић за УНС.

Из СДА Санџака на позиве УНС-а данас се нису одазивали.

УНС истиче да је  РТВ Нови Пазар највећи регионални медиј у овом делу Србије и подсећа СДА Санџака да се по Закону „слобода јавног информисања не сме повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења, својинских и других права, као ни утицајем и контролом над средствима за штампање и дистрибуцију новина или мрежама електронских комуникација које се користе за дистрибуцију медијских садржаја“.