Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Тасовац се закаснело умешао у свој посао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

28. 07. 2016.

УНС: Тасовац се закаснело умешао у свој посао

Удружење новинара Србије (УНС) упозорава да је свађа министра Ивана Тасовца са Независним удружењем новинара Србије (НУНС) и Независним друштвом новинара Војводине (НДНВ) само врх леденог брега кад је реч о драстичним неправилностима у трошењу буџетског новца за медије. Министар је са закашњењем открио да мала новинарска удружења „са добро разрађеним системом међусобног награђивања“ имају несразмерно велики утицај у комисијама за суфинансирање медијског садржаја, али заборавља да је те комисије формирало министарство на чијем је челу.

Ако већину у тим комисијама имају „политичко-финансијске интересне групе“, како их министар назива, онда је време да преузме одговорност за то што је на тај начин формирао комисије, а не да пере руке од одлука које је донело његово министарство.  

Као највеће и најстарије новинарско удружење у Србији, УНС од почетка упозорава да новинарске организације морају да буду пропорционално заступљене у комисијама за расподелу помоћи медијима. Уместо тога, Министарство културе и информисања формирало је спорну комисију у којој УНС није имао нити једног представника. Већински пакет одлучивања на тај је начин припао удружењима која, чак и када се удруже, имају неколико пута мање чланова од УНС-а.

УНС категорички одбија покушај Ивана Тасовца да одговорност за промашаје у примени Закона о јавном информисању пребаци на новинаре и медије у Србији.

УНС подржава локалне медије који протестују због бројних неправилности у додели средстава и подсећа да није дало подршку сету медијских закона управо зато што њима није прописана одговорност за локалне власти у случају да не распишу медијске конкурсе, али ни утврђен минимум средстава који су локалне самоуправе дужне да издвоје за ове намене.

 

Коментари (4)

Остави коментар
пет

29.07.

2016.

Jovanka [нерегистровани] у 23:56

UNS-ovi zakoni

Medijski zakoni su 2014. godine doneti uz podršku Medijske koalicije, čiji je UNS predvodnik.
Sramno je da se sada distancirate od zakona koje ste maltene sami pisali.
UNS JE NAJVEĆI KRIVAC ZA OVAKVO STANJE I TREBA DA NAJZAD PREUZME OGOVORNOST!

Одговори
пет

29.07.

2016.

Komšija [нерегистровани] у 12:20

Licemerje

Ubedljivo najveći broj članova konkurasnih komisija od početka projektnos sufinansiranja davao je UNS, to je lako dokazati. Pitajte Brajovića i Jeremića da li je to tačno. To što u jednoj komisiji Ministarstva nije bilo predstavnika UNS-a nije razlog za ovakvo nekorektno i slavobodobitno saopštenje.

Одговори
пет

29.07.

2016.

Dejo [нерегистровани] у 10:21

Serdari i vojvode

A gde je Sasa Mirkovic, mozda on ima nesto da kaze? Ili je i on zauzet pisanjem projekata kao Vukasin Obradovic?

Одговори
чет

28.07.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 20:49

Ministar

Ko sa djavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju, kaže narod. Tako prolazi sad i ministar. Postoji jedno logično pitanje - da li je moguće da nije znao kakve će biti posledice ovakvih medijskih zakona. Ako nije, onda je to nedopustivo. Trebalo je da sasluša i druge koji su bili protiv. Ako je to bio pritisak, utoliko gore. A ako se nije mešao u svoj posao, već su ga drugi odradjivali, onda je to još gore.Zbog toga se sad tikve o glavu lupaju. Menjajte ove zakone.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси