Насловна  |  Саопштења  |  УНС: „Информер“ текстом „Најмрачније женске тајне“ прекршио Кодекс новинара Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

04. 07. 2016.

УНС: „Информер“ текстом „Најмрачније женске тајне“ прекршио Кодекс новинара Србије

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због писања дневног листа „Информер“ који је у тексту „Најмрачније женске тајне“ прекршио Кодекс новинара Србије дискриминишући жене и ширећи мизогинију.

У тексту викенд додака овог листа “Љубав и здравље”, новинар Информера, између осталог, истиче да “жене не могу себи да приуште да се фокусирају на једну одређену интелектуалну дисциплину”, те да ако жена мушкарца фасцинира “знањем на различите теме” то значи да их је “покупила од других мушкараца”. Такође, у тексту се наводи да “жене не воле да раде”, па се тако “не цимају око каријере, већ се фокусирају на избор правог партнера и будућег животног провајдера”, као и да је “улога жене као мајке, да води рачуна о мушкарцу”, да је “женин једини циљ да истренира мушкарца да се према њој односи на начин који она сматра исправним” и да је „данашњим женама мозак испран феминистичким причама“…

УНС упозорава да се овим текстом дискриминишу, понижавају и омаловажавају жене.

УНС истиче да новинари морају бити свесни опасности од дискриминације коју могу да шире медији и додаје да су дискриминација и насиље над женама један од важнијих проблема  у Србији, те да због тога медији морају бити нарочито опрезни. 

УНС подсећа да је Кодексом новинара Србије прописано да новинар мора извештавати са дужном професионалном пажњом и мора избећи дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости сексуалном опредељењу, језику, веру, политичком и другом мишљењу, националном и друштвеном пореклу.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

07.07.

2016.

MILAN [нерегистровани] у 12:31

Re: Bojkot

Jedini način da se stane u kraj ovakvom pisanju je ne kupovati Informer . Nego narod Srbije je još uvek željan senzacija pa brže bolje potrči da kupi ovo smeće od novina . ja ga već odavno bojkotujem .

Одговори
уто

05.07.

2016.

Sanja Raković [нерегистровани] у 14:01

iii..

i šta dalje?

hoće li biti nekih posledica? suspenzija štampanog izdanja na neki period? bilo šta? ili ste samo rekli da to nije lepo, čisto eto jer nije..

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси