Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Мисија ОЕБС на Косову крши право Срба на информисање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

28. 06. 2016.

УНС и ДНКиМ: Мисија ОЕБС на Косову крши право Срба на информисање

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) протестује што Мисија ОЕБС на Косову, која је позвала медије на конференцију у Приштини о спречавању насилног екстремизма и радикализма, није данас обезбедила превод за новинаре који догађај прате на српском језику.

 

УНС и ДНКиМ истичу да се овим поступком крши право српске медијске заједнице на употребу језика и то од стране оних који би требало да буду пример поштовања закона и права заједница на Косову.

Представници УНС-а на Косову су након конференције упутили писмо прес служби ОЕБС-а у коме је затражен одговор на питање због чега није испоштована законска и уставна обавеза о поштовању права на употребу службених језика.

Мисија ОЕБС-а одговорила је да “искрено жали због данашњег пропуста који је искључиво техничке природе и настао је као резултат неспоразума”.

“Настојаћемо да се сличан догађај не деси у будућности и остајемо посвећени даљем промовисању језичких права на Косову и сарадњи са медијима”, навео је ОЕБС представницима УНС-а.

УНС и ДНКиМ сматрају да се оваквом праксом не крши само Закон о употреби језика, већ се и угрожава право на информисање, које је загарантовано бројним међународним конвенцијама.

Подсетимо, УНС и ДНКиМ су у више наврата протестовали против кршења Закона о употреби језика на Косову од стране косовских институција и наставиће да прати и супроставља се кршењу законске и уставне обавезе о равноправној употреби службених језика на Косову.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси