Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Аранђеловац да усклади медијски конкурс за Законом и Правилником

20. 06. 2016.

Коалиција: Аранђеловац да усклади медијски конкурс за Законом и Правилником

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) траже од општинских власти у Аранђеловцу да конкурс за пројектно суфинансирање производње медијских садржаја ускладе са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Општина Аранђеловац расписала је 31. маја поновљени Јавни позив за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Аранђеловац у 2016. години, након што је претходни, расписан у фебруару, поништила.

Коалиција је указала надлежнима на неправилности у конкурсу, али је општина  са прописима ускладила само део, односно, у конкурс је уврстила највиши и најнижи износ средстава који се могу доделити по једном пројекту, како предвиђа Правилник.

Међутим, и поред реаговања Коалиције, надлежни у овој Општини нису уважили примедбу да из конкурса изузму друге спорне одредбе.

Наиме, конкурсом је као додатни критеријум наведено искуство и континуитет у производњи медијских садржаја што може елиминисати медије који немају дужу традицију, а који по Закону и Правилнику имају право учешћа на конкурсу.

Такође, у неопходну документацију, Општина Аранђеловац је уврстила и „уговоре о раду и МА обрасце запослених (као доказ кадровског капацитета)“ и „извод из пописне листе или аналитичке картице са стањем на дан 31.12.2015.г. са обавезно маркираном  опремом, а у случају да је опрема купљена после 31.12.2015. г. и не налази се у изводу из пописне листе са стањем на да 31.12.2015. потребно је доставити уговор о куповини или рачун о куповини (као доказе техничке опремљености)“.

Коалиција истиче да су испуњавање кадровских и техничких капацитета када су у питању  електронски медији у надлежности РЕМ-а који даје дозволе за емитовање програма, а да  је, због посебно тешког положаја штампаних медија, условљавање пројектног суфинансирања ових медија уговорима о раду и осталом пратећом документацијом, неприхватљиво.

Како ни након писаног и усменог обавештења о неправилностима Општина  Аранђеловац није ускладила конкурс са Законом, Коалиција је одлучила да не учествује у раду комисије за избор пројеката који ће се суфинансирати из буџета ове општине.

Коалиција новинарских и медијских удружења

Удружење новинара Србије (УНС)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)