Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Аранђеловац да усклади медијски конкурс за Законом и Правилником
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

20. 06. 2016.

Коалиција: Аранђеловац да усклади медијски конкурс за Законом и Правилником

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес) траже од општинских власти у Аранђеловцу да конкурс за пројектно суфинансирање производње медијских садржаја ускладе са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Општина Аранђеловац расписала је 31. маја поновљени Јавни позив за учешће на конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Аранђеловац у 2016. години, након што је претходни, расписан у фебруару, поништила.

Коалиција је указала надлежнима на неправилности у конкурсу, али је општина  са прописима ускладила само део, односно, у конкурс је уврстила највиши и најнижи износ средстава који се могу доделити по једном пројекту, како предвиђа Правилник.

Међутим, и поред реаговања Коалиције, надлежни у овој Општини нису уважили примедбу да из конкурса изузму друге спорне одредбе.

Наиме, конкурсом је као додатни критеријум наведено искуство и континуитет у производњи медијских садржаја што може елиминисати медије који немају дужу традицију, а који по Закону и Правилнику имају право учешћа на конкурсу.

Такође, у неопходну документацију, Општина Аранђеловац је уврстила и „уговоре о раду и МА обрасце запослених (као доказ кадровског капацитета)“ и „извод из пописне листе или аналитичке картице са стањем на дан 31.12.2015.г. са обавезно маркираном  опремом, а у случају да је опрема купљена после 31.12.2015. г. и не налази се у изводу из пописне листе са стањем на да 31.12.2015. потребно је доставити уговор о куповини или рачун о куповини (као доказе техничке опремљености)“.

Коалиција истиче да су испуњавање кадровских и техничких капацитета када су у питању  електронски медији у надлежности РЕМ-а који даје дозволе за емитовање програма, а да  је, због посебно тешког положаја штампаних медија, условљавање пројектног суфинансирања ових медија уговорима о раду и осталом пратећом документацијом, неприхватљиво.

Како ни након писаног и усменог обавештења о неправилностима Општина  Аранђеловац није ускладила конкурс са Законом, Коалиција је одлучила да не учествује у раду комисије за избор пројеката који ће се суфинансирати из буџета ове општине.

Коалиција новинарских и медијских удружења

Удружење новинара Србије (УНС)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)
ПУ "Локал прес" (ЛП)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси