Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Неприхватљив однос Саше Радуловића према новинарима Студија Б и Пинка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 06. 2016.

УНС: Неприхватљив однос Саше Радуловића према новинарима Студија Б и Пинка

Удружење новинара Србије (УНС) сматра неприхватљивим и недопустивим претње обезбеђењем новинарима Студија Б и Пинка од стране председника покрета Доста је било и народног посланика Саше Радуловићa. Саша Радуловић је, прошлог петка и јуче у Скупштини Србије одбио да одговара на питања новинара ових редакција, рекавши им да они „нису новинари“ и да „Студио Б и Пинк нису медији“.

Радуловић је новинаре ове две редакције назвао и “пропагандним тимом Александра Вучића” и “блатоидима”.

Како је УНС-у рекао новинар Студија Б Владимир Минић, јуче није био први пут да се Саша Радуловић овако односи према новинарима.

“Ни јуче, а ни прошли петак, када је било конституисање Скупштине, Саша Радуловић није хтео да одговара на питања Студија Б. Хтео сам јуче, након консултација покрета Доста је било са Александром Вучићем, да му поставим неколико питања, али ме је он прекинуо и пре него што сам успео да заустим. Рекао ми је да ми нисмо медиј и да ја нисам новинар, а када сам инсистирао да добијем одговор припретио је да ће позвати обезбеђење да реагује”, рекао је Минић УНС-у и додао да сматра да је Радуловићев однос према појединим медијима увреда и за ове медије, али и за читаву професију.

“Без обзира да ли му се питања свиђају или не, без обзира да ли му се допада медиј који му поставља питања, он је на јавној функцији, народни је посланик и моје је право да му постављам питања и инсистирам на одговору. Он може да каже да му се питања не свиђају и да не жели да на њих одговори, али не може да нас вређа, етикетира или прети обезбеђењем”, каже Минић.

Новинарка Телевизије Пинк Мара Драговић потврдила је УНС-у да Радуловић прошлог петка није желео да јој одговори на питања.

“Кренула сам да му постављам питање, када ме је прекинуо и питао из ког сам медија. Након што је чуо да сам са ТВ Пинк, рекао је да ми нисмо новинари, већ гласило Александра Вучића и блатоид”, рекла је Драговић УНС-у.

Из Покрета Доста је било за УНС кажу да су „блатоиди Информер, Пинк, Студио Б, Телепромтер итд. интересне организације које функционишу као пропагандни тимови Александра Вучића. Они нису медији. Запослени у тим организацијама нису новинари. Они на најгрубљи могући начин крше све чланове етичког Кодекса новинара Србије који пружа професионални и етички оријентир поступања новинара. Њихов циљ није објективност, већ приземна пропаганда мандатара“.

„Покрет Доста је било неће комуницирати са нити одговарати на питања пропагандног тима Александра Вучића. Ако мандатар жели нешто да нас пита, мораће то да уради лично.  Са друге стране, наставићемо да одговарамо на сва питања медија и новинара“, навели су УНС-у.

УНС истиче да политичари имају право да не одговарају на питања новинара, као и право да, уколико то не желе, не гостују у појединим емисијама и у појединим медијима, али да немају право да, као носиоци јавних функција, прете обезбеђењем, етикетирају и прописују ко јесте, а ко „није новинар“.

УНС такође истиче да свако има право да буде незадовољан радом новинара и да се због тога може обратити надлежним регулаторним и саморегулаторним телима, као и судским органима, али да мора поштовати достојанство новинара.

УНС подсећа да је, по Кодексу новинара Србије, дужност новинара да континуирано поставља питања од јавног значаја, а да је право носилаца јавних функција да ли ће на њих да одговоре или не, без права да новинаре ометају у обављању њиховог посла.

Коментари (4)

Остави коментар
сре

08.06.

2016.

Član od 1984. [нерегистровани] у 22:11

Opet smailovićevski...

Samo neprihvatljivo? I to posle gotovo 24 sata razmišljanja!? Nije li i bahato? Bezobrazno? Prostačko? Ne, nije jer je, naravno, reč o prosvećenom opozicionaru, iz istog političkog, moralnog i licemernog obrasca iz kojeg su i ljudi koji danas vode UNS...

Одговори
сре

08.06.

2016.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 21:12

ДЈБ-БАХАТОСТИ СТЕЧАЈНОГ УПРАВНИКА!!

Бенигном оценом "неприхватљив однос..." гласноговорници УНС у ствари и сами учествују у новој подели новинара, коју је смислио бивши стечајни управник, а сада посланик С.Р., јер прилично благонаклоно гледају на његову бахатост у односу на новинаре медија, који му се не допадају.
Уместо тога, УНС треба да позове све новинаре да се супротставе бахатости стечајног управника и да га бојкотују у свим приликама када хоће нешто да саопшти. Ако сте подржавали бесмислену акцију "Новинари не клече", онда ову смислену, јер је у питању однос према професионалном раду новинара, треба да препоручите и подржите.
Не слушајте острашћене бесмислице које је изрекао у коментару "новинар", јер да је новинар, то никада не би написао.
Не верујем да би овакву иницијативу подржао НУНС, али то је и за очекивати. Управо на таквим примерима се разликују УНС и НУНС.
Бар је тако било!

Одговори
сре

08.06.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 20:15

dosta je bilo od radulovića

ako je i od radulovića - dosta je bilo! mislim, naravno, na njegove napade na novinare koji su, nažalost, ovde odavno moneta za razna potkusurivanja političkih čimbenika. Starih i novih. Valjalo bi, medjutim, primetiti da stvarni radulovićev problem nisu novinari iz redakcija koje je oblatio, nego višak sujete i narcisoidna želja da sebe i svoje sledbenike predstavi najboljim što je ikada igralo na srpskoj političkoj sceni. potvrda za to su njegova (i njegovih) čudna samovolja kojom je izazvana konfuzija na konstitutivnoj sednici parlamenta, i incident na radulovićevom premijernom susretu sa premijerom. posle svega, vožd djb bi, možda, trebalo da nadje vremena za ponovni pogled u ogledalce koje mu je reklo da je najlepši, najpametniji i uvek u pravu. možda je ogledalce promenilo mišljenje.

Одговори
сре

08.06.

2016.

Новинар [нерегистровани] у 19:49

Солидарност, са ким?

Каква лажна солидарност! Као што Пинк, Студио Б, Информер, слободно одлучују да буду пропагандно средство једне политичке странке, односно Александра Вучића, кршећи кодекс, зашто Радуловић не би имао право да са њима не разговара и да има мишљење о таквим пропагандним тимовима.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси